Ga naar de inhoud
220.000 vleeskuikens geruimd

Vogelgriep gevaarlijk voor mensen? 'Kan muteren'

Kippen en pluimveehouder Sijds Dijkstra Beeld © ANP / EditieNL

We maken ons vooral druk over het coronavirus, maar er gaat op dit moment nóg een dodelijk virus rond in Europa: de vogelgriep, vooral onder vogels dus. Om de verspreiding van deze ziekte tegen te gaan werden er al 220.000 vleeskuikens geruimd in Friesland. Hoe gevaarlijk is de vogelgriep eigenlijk voor mensen?

In Europa is het op dit moment heftig wat betreft de vogelgriep, zegt Nancy Beerens, viroloog bij het vogelgrieplaboratorium van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). "In Italië zitten ze tegen de 200 uitbraken aan. Dan valt het hier in Nederland nog wel mee: wij zitten op nummer elf", zegt ze. "Maar bedenk wel: het vogelgriepseizoen is net begonnen."

Geruimd

Iemand die weet hoe het is als zijn kippen worden geruimd naar aanleiding van de vogelgriep, is pluimveehouder Sijds Dijkstra uit Zeewolde. Het gebeurde in oktober vorig jaar. "Het ging heel snel. Ik heb ook geen idee hoe het de stal in is gekomen", zegt hij tegen EditieNL. "We zijn een biologisch bedrijf, onze kippen mogen ook buiten rondlopen. Maar ik denk niet dat het daarmee te maken heeft."

"Het is vast de stal in gewaaid of iets", vermoedt Dijkstra. "Je houdt het niet tegen, het muteert volgens mij constant. Want volgens mijn gevoel is het elk jaar erger."

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw uitbraak vogelgriep: 220.000 kuikens geruimd in Friesland

Op dit moment staan de stallen van Dijkstra's bedrijf leeg, al sinds de overheid vorig jaar de kippen ruimde en de stallen ontsmette. "Ik denk dat die aanpak wel effectief is: we ruimen meteen." Voordat Dijkstra de stallen weer volledig gaat vullen, wil hij testkippen. Een stuk of twintig per stal. "Gewoon om te kijken of die niet weer ziek worden. Die laten we een week of drie zitten. Naar verwachting kunnen we de draad pas in maart weer oppakken."

Mutaties

Stel dat we de kippen niet zouden ruimen, lopen wij mensen dan gevaar? "Het risico van vogels die de griep op mensen infecteren is heel klein. Als je ziek wordt, dan ben je ook niet heel erg ziek", zegt viroloog Beerens. "Maar je wil het niet hebben bij mensen, want dan kan het muteren. En dan gaat het zich aanpassen op mensen."

"Ga dus niet aan dode dieren zitten als je die bijvoorbeeld vindt in het park", pleit Beerens. "Want de vogelgriep kan per toeval overspringen op de mens, dat hebben we al een paar keer gezien."

Vaccinatie

Verder is de belangrijkste manier om de vogelgriep in te dammen het ruimen van de hokken bij pluimveebedrijven. "We zijn er snel bij, dus we doen het goed", zegt de viroloog. "De vogels laten uitzieken is echt geen optie: meer dan negentig procent van de kippen gaat gewoon dood binnen een aantal dagen. Het ruimen is de meest diervriendelijke manier."

Duits
Lees ook:
Duits onderzoek: Europa kampt met ergste uitbraak vogelgriep ooit

En vaccineren dan? "In Europa mag je kippen niet vaccineren, als je dat wel doet mag je geen pluimveeproducten verhandelen", vertelt Beerens. Ze denkt dat er op dit moment ook geen vaccin is dat goed genoeg is. "Dan is het risico dat de kippen er niet doodziek meer van worden, maar dat het virus alsnog kans ziet om zich te verspreiden."

'Boosteren?'

Mocht er in de toekomst wél een vaccin zijn dat werkt, dan zou pluimveehouder Dijkstra het meteen toedienen aan zijn vogels. Maar voor nu nog even niet, voornamelijk dus door de regelgeving. "Dan mag ik mijn eieren niet meer verkopen. En ik vraag me ook echt af hoe effectief het is", zegt hij. "Straks moet ik al mijn kippen boosteren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore