Ga naar de inhoud
Raad het woord

Online game Wordle wint aan populariteit: 'Het is ontzettend deelbaar'

We kennen allemaal wel Scrabble of Wordfeud: spelletjes waarbij je hersenen aan het werk worden gezet door middel van woorden en letters. Op Twitter is een nieuw spelletje steeds vaker terug te zien, namelijk het online spel Wordle, waarbij je dagelijks een woord moet raden. Wat maakt dit spelletje zo leuk en uitdagend?

Wordle is een spelletje dat je via een website kunt spelen. Er is geen app van beschikbaar. Iedere dag krijg je de kans om een Engelstalig woord te raden dat bestaat uit vijf letters. Je krijgt zes pogingen om dit te doen. Iedereen die het spelletje speelt krijgt dezelfde uitdaging voor de kiezen, het te raden woord is namelijk voor iedereen hetzelfde.

Groen, geel of grijs

Het spel helpt je op weg door middel van kleuren. Raad je een letter correct maar staat deze niet op de goede plek? Dan kleurt de letter geel. Als je de letter wel op de juiste plek weet te zetten kleurt deze groen. Letters die helemaal niet in het woord te vinden zijn kleuren grijs.

Slimmer
Lees ook:
Slimmer worden door een spelletje? '30 Seconds activeert hersenfuncties'

Het spelletje is bedacht door Amerikaan Josh Wardle, om samen iets te kunnen doen tegen de verveling tijdens de coronapandemie. Volgens de New York Times werd het spel in november van 2021 nog maar door 90 mensen gespeeld. Inmiddels is dat al uitgegroeid tot 300.000 mensen.

Deelbaar

En op Twitter is dat goed te merken. Veel mensen delen namelijk hoeveel pogingen het heeft gekost om het woord te raden. Twittergebruikers doen dit door de gekleurde vakjes van het spel om te zetten in emoji's. Zo kostte het Twitteraar Jeroen Kraan gisteren vijf pogingen om het woord te raden. En Twittergebruiker Stefanie benutte alle zes de pogingen.

Maar waarom is het spel zo populair? Volgens techjournalist Floris Poort heeft dit met verschillende dingen te maken. "Het is ten eerste super deelbaar, iedereen deelt het met die blokjes. En hierdoor zien anderen het en raken ze geïnteresseerd", vertelt hij aan EditieNL.

Daarnaast is het spel laagdrempelig. "Je krijgt maar één kans per dag. Hierdoor is het niet verslavend en blijf je niet aan de lopende band woorden raden. En als je het goed doet, dan ben je trots en ga je het delen. Dit maakt dat het hoge potentie heeft om viraal te gaan."

Nederlandse versie

En of het spel een blijvertje is? "Ik ben benieuwd. Het spel kost weinig tijd dus ik kan me voorstellen dat dit een plekje krijgt in het ochtendritueel van mensen."

De
Lees ook:
De online game Star Stable: waar kinderen samenkomen, zijn ook kinderlokkers

Wel denkt de techjournalist dat het spel in Nederland pas écht groot kan worden zodra het een Nederlandstalige versie krijgt. "De Engelse versie is soms best lastig, want je krijgt weleens ingewikkelde woorden die je niet kent en dan moet je gokken en achteraf opzoeken wat het betekent. Dat maakt het voor ons Nederlanders wel moeilijker."