De horeca is dicht, maar web-app Choosewise.co biedt nu alsnog de kans om in een horecalocatie te zitten. Niet om uit te gaan, maar om te werken. Ook andere ruimtes waar meerdere mensen kunnen werken worden via de app aangeboden als flexwerkplek. Wat doet een werkplek buitenshuis met je productiviteit? En is het wel helemaal de bedoeling met de huidige coronamaatregelen?
De app is in elk geval niet bedacht vanwege, maar dankzij covid, legt oprichter Florien Smits uit. "Ik heb een achtergrond in de verhuur van flexibele werkplekken en mijn compagnon heeft een horeca-achtergrond", zegt ze. En vanuit die achtergronden zijn ze 'inspirerende werkplekken' aan gaan bieden. "Neem bijvoorbeeld een museum: je kunt er werken en daarna een expositie bezoeken. Wij faciliteren dit."
Horecalocaties
Gedurende de lockdown richt de app zich op de horeca. "Het is niet nodig om die branche helemaal dicht te gooien. Natuurlijk snappen we dat we er niet met veel mensen kunnen samenwerken, we hebben alle begrip voor de coronasituatie", zegt Smits. "Alleen maar thuiswerken is niet goed voor de mentale gezondheid en onze werk-privébalans. Even buiten de deur werken helpt hierbij."
Met het oog op de maatregelen zitten er natuurlijk wel regels verbonden aan het werken in horecazaken, waardoor het veilig kan. "Het zijn individuele werkplekken en door middel van een registratie is het gebruik veilig en gecontroleerd", zegt Smits tegen EditieNL. "Het is even geen publieke ruimte. Er is geen bediening en de locatie moet voor werkers op loop- of fietsafstand zijn, zodat mensen niet met de trein komen of in de auto stappen."
Negatieve effecten thuiswerken
De app moet helpen tegen de negatieve effecten van het thuiswerken. Choosewise.co noemt eenzaamheid, te weinig sociale interactie en een verstoorde werk-privébalans als voorbeelden daarvan. Ook arbeidspsycholoog Flores van Emmerik van adviesbureau Dijk & Van Emmerik denkt dat thuiswerken af en toe voor negatieve effecten kan zorgen, afhankelijk van hoe je thuissituatie is. "Je kan er constant gestoord worden, bijvoorbeeld door veel kinderen of een lawaaiige straat."

Een flexwerkplek, bijvoorbeeld op een horecalocatie, kan de arbeidsomstandigheden iets beter maken. Al ziet hij het vooral als een pleister op een wond die blijft bloeden. "Mensen die zich afgesloten voelen door het thuiswerken kun je op één plek zetten om dat gevoel te doorbreken, maar ze missen vooral hun collega's", zegt hij tegen EditieNL. "Om optimaal te kunnen werken hebben ze eigenlijk waardering en erkenning van het bedrijf nodig, en contact met collega's."
Productiviteit
"Verder hangt het dus af van je situatie. Je kan zeggen: je kan goed werken in een horecagelegenheid, maar dan vooral als het thuis belabberd is qua arbeidsomstandigheden", vervolgt Van Emmerik. "Het kan ook helpen om de eenzaamheid te doorbreken als je dag in dag uit in je eentje zit. Een soort lapmiddel."

Of het helpt om productiever te zijn? Daar gelooft de arbeidspsycholoog niet direct in. "Je bent vooral productief als je goede doelen hebt en een goede focus kunt vasthouden", zegt hij. "Buitenshuis heb je misschien wat minder prikkels van de kinderen of de wasmachine, maar daar komen weer andere prikkels voor in de plaats."
Het kan wel een kortstondig positief effect hebben om eens in de zoveel tijd te wisselen van werkplek. "Maar dat stimuleert eerder de creativiteit dan de productiviteit. Dat is dus handig als je een creatief beroep hebt, bijvoorbeeld als copywriter."
'Blijf in gesprek'
Van Emmerik ziet dus geen heilige graal in het gebruiken van horecalocaties als flexwerkplek. Liever ziet hij dat werkgevers met hun werknemers in gesprek blijven. "Om te bespreken wat die medewerkers nodig hebben om goed te kunnen werken. Soms is het zelfs zo dat erover klagen al kan helpen." En als je toch moeite hebt met die werk-privébalans? "Maak dan een markering tussen werk en privé met een ritueel of wandeling. Buiten de deur werken is wat radicaler."