Ga naar de inhoud
Goede kluit nodig

Feestdagen voorbij, kerstboom het huis uit: valt-ie nog te redden?

Boswachter Erik Schram Beeld © EditieNL

Het is begin januari, de uitgelezen tijd voor een nieuwjaarsschoonmaak in huis. Dat betekent onder andere: aftuigen, stofzuigen en dan die kerstboom de deur uit. Maar stel dat je nog een boom met een goede kluit hebt, is die dan te redden?

De kluit is de aarde rond het wortelstelsel van een plant of kerstboom. Of je nou een kerstboom met of zonder hebt: hij kan nog steeds nuttig gebruikt worden. Zo zamelen de bierbrouwers van Lowlander kerstbomen in om van de naalden bier te brouwen. De biomassacentrale van Sittard gebruikt ze om zo'n drieduizend huizen te verwarmen. En in Rotterdam worden er zelfs kerstballen gemaakt van de ingezamelde bomen.

'Niet in het bos'

Maar als je kerstboom nog een kluit heeft, kan je hem dan niet gewoon terug planten? In ieder geval niet in het bos, vertelt boswachter Erik Schram. "Je wilt het liefst zoveel mogelijk inheemse bomen in het bos hebben, denk bijvoorbeeld aan de eikenboom." Daarnaast gaan de terug geplante naaldbomen snel dood. "En mochten ze wel ouder worden, dan krijgen ze veelal te maken met de schorskever die in veel natuurgebieden rondgaat. Dan is het einde oefening voor zo'n fijnspar." 

Kerstboom
Lees ook:
Kerstboom het huis uit? Zo vul je de lege ruimte op

Verder is de kluit van een kerstboom vaak te klein om goed te kunnen overleven in een bos, legt Schram uit. "Ook doordat de boom een langere tijd binnen heeft gestaan, is hij al flink aangetast. De kans van overleven is dan gewoon heel klein." 

Kleine kluit is probleem

Mocht je een andere plek kennen waar je je kerstboom wél terug mag planten - bijvoorbeeld in je tuin - dan heb je volgens tuinman Lodewijk Hoekstra in elk geval een gezonde kluit nodig. Maar ook hij herkent de kleine kluit als een probleem. "Wanneer je de boom dan buiten plant, en hij heeft een serieuze maat, dan kan het lastig worden." De boom neemt namelijk water op via de kluit, en als die klein is dan wordt er minder water opgenomen. 

Met een kleine kluit is het dus een uitdaging om de boom gehydrateerd te houden. "Vooral als je kijkt naar de droge zomers die we een aantal jaren hebben gehad", zegt Hoekstra. "Zo'n boom heeft genoeg water nodig om te kunnen overleven." 

Water geven

Dat is dus een aandachtspuntje, vindt ook hovenier Joris van Roosmalen. Al denkt hij dat een boom niet per se dood hoeft te gaan wanneer je hem terug plant. Zo is het zachte winterweer gunstig. "De temperaturen buiten zijn vrij hoog, dus dan heeft zo'n boom een goede kans op overleven."

Zo
Lees ook:
Zo vaak moet je een kerstboom dus water geven

Bovendien draagt goede zorg bij aan de overlevingskans van je kerstboom. "Als je hem een beetje water hebt gegeven toen hij bij je in de woonkamer stond, dan maakt hij een goede kans."