Ga naar de inhoud
Tien van de twintig ministers zijn vrouwen

Meer vrouwen in het kabinet dan ooit: 'Zorgt voor betere besluitvorming'

Dilan Yesilgöz, de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Beeld © ANP

Het nieuwe kabinet is bekend, en wat blijkt? Er zitten meer vrouwen in dan ooit. 14 van de 29 bewindspersonen zijn vrouwen. Tijdens de ministerraad is de verhouding tussen mannen en vrouwen zelfs precies gelijk. Wat voor invloed heeft dat op de dynamiek en het beleid?

Een positieve ontwikkeling, vindt Liza Mügge, politicoloog bij de Universiteit van Amsterdam. "Ik ben ontzettend blij dat de verhouding tussen mannen en vrouwen eindelijk gelijk verdeeld is en dat er ook mensen zijn van kleur", zegt ze tegen EditieNL. "Gendergelijkheid en diversiteit zijn belangrijk voor de besluitvorming. Ik verwacht dan ook dat die verbetert." 

Nieuw
Lees ook:
Nieuw kabinet 10 januari op bordes: zo zijn de ministersposten verdeeld

Die verbetering heeft te maken met de discussie die diversiteit teweegbrengt, legt Mügge uit. "Die discussie ontstaat omdat iedereen eigen ervaringen en expertise meebrengt. Meer discussie verhoogt dus de kwaliteit van de besluitvorming." 

'Mix is het best'

Een plek waar het aandeel vrouwen nog groter is dan nu in de politiek, is autogarage De Dames van Hurkmans. Daar werken acht vrouwen en slechts drie mannen. "Vooral omdat vrouwen en auto's echt een dingetje kunnen zijn en ze soms niet helemaal op hun gemak zijn bij een regulier autobedrijf", zegt Mariëlle Hurkmans van de garage. "Ze kunnen zich geïntimideerd voelen door al die mannen of durven niet echt veel vragen te stellen."

Hoewel er dus beduidend meer vrouwen werken bij het bedrijf, is Hurkmans er absoluut van overtuigd dat de dynamiek beter is als je een mix hebt van mannen en vrouwen. "Vrouwen zijn goed in staat om met de hectiek om te gaan en gestructureerd te werk te gaan, terwijl mannen juist knopen durven door te hakken. Juist op die manier kan je met elkaar sparren en elkaar helpen met inzichten."

Symbolisch effect

Als het gaat om politiek, dan bereikt het relatief grote vrouwenaandeel ook nog een symbolisch effect, denkt politicoloog Mügge. "Minister is bijna het hoogste ambt dat we hebben in dit land. Het is een belangrijke voorbeeldfunctie." 

Kaag
Lees ook:
Kaag bevestigt: ik word minister van Financiën en vicepremier

Een vrouw die die functie bekleedt kan ideeën bijstellen over hoe politiek leiderschap eruitziet. Ook is het volgens Mügge belangrijk voor jonge meisjes die zich kunnen gaan identificeren met de vrouwen op die ministerposten. "Zo kunnen ze geïnteresseerd raken in politiek en er meer over gaan praten. Ze kunnen ook denken: het is niet alleen voor witte mannen in blauwe pakken, maar misschien kan ik het later ook wel." 

Haantjesgedrag

Ook qua dynamiek zal er het een en ander veranderen binnen de Tweede Kamer. Zo voorspelt Mügge dat er extra gelet wordt op de spreektijd: vrouwen moeten evenveel krijgen als mannen. "Ze worden namelijk vaker onderbroken." De nieuwe ministerploeg zal er volgens Mügge extra alert op zijn omdat het al eerder is aangekaart. Mark Rutte zou vrouwen minder laten uitpraten, werd toen gezegd.

Rutte
Lees ook:
Rutte aangesproken op behandeling van vrouwen in ministerraad

Verder denkt de politicoloog dat vrouwen niet zozeer andere politiek bedrijven dan mannen. "Maar er zijn wel bepaalde genderstructuren. Als er meer vrouwen zijn, dan zal er minder haantjesgedrag zijn. En dan worden er bijvoorbeeld minder seksistische grapjes gemaakt." 

Buiten de Kamer heeft het gelijke vrouwenaandeel ook voordelen. Zo zouden meer mensen zich gaan interesseren in de politiek, wat weer leidt tot meer mensen die gaan stemmen. "Mensen herkennen zich er dan beter in." En het geeft een belangrijk signaal af naar andere bestuurlijke lagen, zoals de provincie en de gemeente. "Die doen het nog niet goed genoeg qua aandeel vrouwen." 

Vrouwelijke premier?

Toch nog even terug naar die landelijke politiek: is het geen tijd voor een vrouwelijke premier? "Dat zou natuurlijk echt de kers op de slagroomtaart zijn, en ontzettend belangrijk", zegt de politicoloog. "Maar die ministers zijn nog belangrijker voor de gendergelijkheid. Al moet het er uiteindelijk toch een keertje van komen. Maar dit is een stap in de goede richting."