Ga naar de inhoud
Wat kwam er vorig jaar uit?

Een kijkje in de glazen bol voor 2022: 'Strengere coronaregels en burgeropstand'

Medium Sonja Dover Beeld © EditieNL

We hopen dit jaar op veel goeds, maar echt weten kunnen we het niet. Al doen paragnosten wel een poging om het nieuwe jaar te voorspellen. Tijd om te kijken wat zij denken dat het nieuwe jaar in petto heeft. En welke voorspellingen van vorig jaar zijn er eigenlijk uitgekomen?

Nieuwe romances voor André Hazes en Ludo's terugkeer in Goede Tijden Slechte Tijden: het waren rake voorspellingen die medium Sonja Dover deed voor 2021 in het blad ParaVisie. Ook medium Thomas Woolthuis had een paar dingen bij het juiste eind: "De zomer wordt bijna als vanouds, alsof corona er niet meer is. De pandemie raakt echter nog niet ten einde en sociale media gaan een korte tijd de lucht uit." Herinner je je de storing in oktober nog?

Onjuiste voorspellingen

Maar de mediums begingen ook missers. Zo voorspelde Dover onder andere dat Melania en Donald Trump gingen scheiden, dat premier Rutte zich zou richten op een carrière in de Europese Commissie in Brussel en dat Nederland koning Willem-Alexander trouw blijft. Het koningshuis bestaat natuurlijk nog wel, maar door de vele coronamissers neemt het vertrouwen erin bij veel mensen wel af. 

Paragnost
Lees ook:
Paragnost voorspelde pandemie: wat staat ons in 2021 te wachten?

Woolthuis voorspelde dat openluchtfestivals als Lowlands en Dutch Valley sowieso konden plaatsvinden met strengere regels. Er waren afgelopen zomer wel een aantal festivals, met dank aan Testen voor Toegang, maar de twee die hij noemde en een heleboel andere festivals niet. Ook zei het medium dat het vaccin zou werken en daardoor de angst weg zou nemen om je niet te laten vaccineren. Volgens hem kon het 'normale leven' hierdoor langzaamaan herstarten. 

'Burgeroorlog'

Tijd voor een blik vooruit, een visie voor 2022. Dover: "Ik zie massale arrestaties. Een burgeropstand, een burgeroorlog", zegt ze. En in Oost-Europa lopen de gemoederen hoog op. "Rusland is bezig om een deel van Polen te bezetten. Eigenlijk neemt Rusland een deel in van Polen, Roemenië, Slowakije en Hongarije. Dat heeft te maken met de winning van kolen en gas." Daarnaast zullen prins William en zijn vrouw Kate steeds meer taken overnemen van koningin Elizabeth, en misschien zelfs een vierde kindje verwelkomen. 

Ook denkt Dover dat nieuwe virussen zich zullen aandienen en dat er een vaccinatieplicht komt. "En André Hazes zal altijd een knipperlichtrelatie houden met de moeder van zijn zoontje", voorspelt het medium. "2022 is een jaar voor de ontwikkeling van zijn stem. Hij gaat Engelstalige liedjes opnemen in zijn repertoire; soulmuziek gaat hem meer en meer liggen."

Songfestival

Om nog even op de muziektoer te blijven: "De liedjes op het songfestival zullen dramatischer en politiek getint zijn", zegt Dover. Volgens haar zijn Italië, Luxemburg, Kroatië en Noorwegen potentiële winnaars. Een opmerkelijke voorspelling, want Luxemburg deed in 1993 voor het laatst mee aan het liedjesfestijn.

Is
Kijk ook:
Is de Nederlandse taal geschikt voor het songfestival? 'Het lijkt wel Arabisch'

Ook Woolthuis heeft iets te zeggen over het muziekfeest. "Het zal in Italië ook weer in beperkte mate zijn", zegt hij. "Nederland komt niet als winnaar naar voren, maar zal wel in de top tien zitten. De winnaar gaan we verwelkomen uit één van de Scandinavische landen." 

Strengere coronaregels

"President Biden zal uit de roulatie gaan omdat hij ziek wordt, of iets anders. En Kamala Harris zal het overnemen", vervolgt Woolthuis. Verder zal Diederik Gommers een misstap maken doordat hij een opmerkelijke uitspraak doet waardoor de medische wetenschap boos op hem zal worden. Een uitspraak die haaks staat op wat de regering en het RIVM beweren. Al kunnen we ons afvragen of dit niet vorige week al is gebeurd, toen hij het coronavirus kort door de bocht 'peanuts' noemde. 

Volgens Woolthuis zal er in 2022 wel meer gebeuren op coronagebied. "De regels worden nog strenger met als doel om meer mensen zich te laten vaccineren. Misschien dat de niet-gevaccineerden niet meer de horeca in mogen, ook niet als ze getest zijn." En de winter zal volgens het medium niet veel goeds beloven: dan komt er een nieuwe variant van het virus en gaan we weer in lockdown. 

Tot slot voorspelt Woolthuis dat het nieuwe kabinet geen lang leven is beschoren. "Ze worden weer weggestuurd, dus Rutte 4 zal niet lang blijven zitten. In 2022 gaat daar iets gebeuren waar dat uit voortkomt." 

Diederik
Lees ook:
Diederik Gommers vindt video waarin hij corona 'peanuts' noemt uit verband gerukt