Ga naar de inhoud
Jaarwisseling

Wildgroei aan oliebolsmaken: van shoarma tot limoncello en tompouce

Annelies en Jos hebben dit jaar al 2000 shoarmabollen verkocht Beeld © Ons Ding

Met of zonder krenten, dat is allang niet meer de vraag als het om oliebollen gaat. Anno 2021 kan het op het gebied van smaken niet gek genoeg. Zo zijn er bollen met tompouce, limoncello, shoarma en kruidenlikeur. Maar kunnen ze de klassieke variant verslaan?

De wildgroei aan oliebollen lijkt met het jaar gekker te worden. Zo scoor je dit jaar in Woerden een tompouce-oliebol en gaan er in Tilburg limoncello-bollen over de toonbank. In Tiel staan mensen op hun beurt in de rij voor een Bacardi Lemon-oliebol – inderdaad, geïnspireerd op het nummer Ik ga zwemmen van Mart Hoogkamer.

Shoarmabol

Ook Jos en Annelies van restaurant Ons Ding in IJmuiden hebben hun unieke variant: de shoarmabol. Deze wordt gemaakt van gewoon oliebollendeeg – maar dat is dan ook het enige 'gewone' aan de hartige bol. "We doen er shoarmavlees doorheen in plaats van krenten. Ook voegen we er shoarmakruiden en knoflooksaus aan toe. En nog wat geheime ingrediënten", vertelt Jos aan EditieNL.

Zeven jaar geleden begonnen Jos en Annelies met de verkoop van de shoarmabol, toen nog voor de grap. "Die grap is flink uit de hand gelopen. Iedereen in en rondom IJmuiden wil nu zo'n bol. Elk jaar wordt-ie populairder. Vorig jaar heb ik er zo'n 1000 in totaal verkocht, dit jaar zijn het er tot nu toe al 2000."

Bakken,
Lees ook:
Bakken, bakken, bakken: deze mensen staan lang in de rij voor verse oliebollen

Volgens Jos is het vooral de exclusiviteit wat de mensen aantrekt. "Het is weer eens iets anders dan de gewone oliebol. En hij hapt ook nog eens heerlijk weg. Het klinkt misschien als een gekke combinatie, maar hij smaakt super. Als je er een proeft begrijp je meteen waar ik het over heb."

Hip vs. klassiek

Volgens foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan zijn de oliebolvariaties vooral een slimme truc om als bedrijf aandacht te trekken. "De klassieke oliebol blijft het best. Vooral als je 'm zelf bakt en vers eet. Daar kunnen die nieuwe bollen niet tegenop", zegt ze tegen EditieNL.

Oliebol
Lees ook:
Oliebol uit de airfryer? Drie manieren om een vetarme bol te bereiden

Toch kan Ammerlaan zich best voorstellen dat de nieuwe soorten goed verkopen. "Er zullen vast lekkere tussenzitten. En als je vrienden op bezoek krijgt is het natuurlijk leuk om te kunnen zeggen: ik heb die oliebol van het liedje van Mart Hoogkamer. Maar het gaat dan meer om het verrassingseffect dan om de smaak. Het zullen geen blijvertjes zijn."

Hartige bal

En de shoarmabal? "Tja, weet je wat het is met die hartige ballen? Ze kunnen hartstikke lekker zijn, maar ik vind dat je het geen oliebollen kan noemen", zegt de foodtrendwatcher. "Het is meer een variatie op een Indiase snack. Doe mij maar gewoon de klassieke variant."