Het aftellen naar het nieuwe jaar is begonnen. 2022, een nieuw jaar waarin we beginnen met een schone lei. We sluiten 2021 af en dat is toch wel een jaar dat voor velen – vanwege de pandemie – geen topjaar was. En dus hebben we hoge verwachtingen voor 2022, zo blijkt uit een enquête die EditieNL liet uitvoeren door DVJ Insights.
Maar liefst 76 procent van de Nederlanders is in 2021 wel érgens in teleurgesteld door de pandemie. Vooral dat we niet uit eten of naar de kroeg konden, hakte erin. Maar liefst 45 procent van de 500 respondenten geeft aan dit te zien als teleurstelling.
Daarnaast vond 36 procent van de ondervraagden het erg vervelend dat hij niet zomaar op reis kon in 2021. Ook het sluiten van de niet-essentiële winkels was voor veel mensen (33 procent) een teleurstelling.
Leven zonder maatregelen
2022 kan dus niet snel genoeg komen. Maar wat kunnen we verwachten van het nieuwe jaar? 29 procent van de Nederlanders denkt dat er een einde komt aan de pandemie en dat maatregelen zoals de mondkapjesplicht en de anderhalve meter afstand afgeschaft worden. 37 procent van de mensen verwacht weer een hapje en drankje te kunnen doen bij zijn of haar favoriete horecazaak. Over uitgaan zijn we echter een stuk sceptischer: slechts 3 procent denkt in 2022 weer tot diep in de nacht te kunnen dansen in een club.

Opvallend is dat maar weinig mensen verwachten dat er een einde komt aan het thuiswerken. Slechts 2 procent gaf dit aan.
Omgaan met teleurstelling
Of al deze verwachtingen waargemaakt kunnen worden in 2022 weten we natuurlijk niet, maar de kans bestaat dat we opnieuw teleurstellingen moeten verwerken. Jan Wolter Bijleveld schreef onlangs het boek 'Wat had je dan verwacht?' dat handvaten geeft over hoe je met verwachtingen kunt omgaan.
Volgens de auteur is leven zonder verwachtingen bovenmenselijk. "Iedereen heeft ze wel. In de kern zijn verwachtingen ook niet het probleem. Het probleem is hoe jij ermee omgaat als zo'n verwachting niet uitkomt", vertelt hij aan EditieNL. Dat kan pijn doen. "Volgens neurowetenschappers reageert je brein bij een mislukte verwachting net zoals bij fysieke pijn. De dopamine neemt af. Dat heeft invloed op hoe je je voelt."

Door bewuster te worden van je verwachtingen, kun je ermee omgaan op een manier die voor jezelf een verschil maakt. "Dit kun je doen door iedere dag je verwachtingen op te schrijven of hardop uit te spreken. Je hebt hiermee al een eerste 'realitycheck' voor jezelf." Deze realitycheck hangt samen met vragen zoals: wat ligt er binnen mijn invloed en wat buiten mijn macht?

Toch zijn dit soort dagelijkse verwachtingen anders dan de verwachtingen die we hebben voor het aankomende jaar. "Mensen verwachten vaak zekerheid en dat is nu vanwege corona lastig. Je hebt het simpelweg niet onder controle." Volgens Bijleveld is het in deze situatie van belang om je te realiseren dat een verwachting een zelfbedacht plaatje in je hoofd is. "Je kunt een situatie niet veranderen, maar je kunt wel de verwachting veranderen."
Geen oordeel
Een andere tip is het aanbrengen van bandbreedte aan je verwachtingen. "Je formuleert een minimale verwachting en een maximale verwachting. Als je doet wat je kunt, heb je er gemakkelijker vrede mee als het toch tegenvalt en je kunt constateren dat het buiten je macht ligt."

Ook adviseert Bijleveld om niet te veel vast te houden aan één verwachting. "Dit maakt je frustratie groter. Een verwachting kan onbewust nogal bepalend zijn voor hoe je iets beleeft. Als je hierin blijft hangen kan je oordeel negatief uitpakken. Een verwachting kan leiden tot vooringenomenheid en een beperkte blik. Het oordeel 'dit is verkeerd' kan enorm in de weg zitten. Je kunt beter denken: dit is anders dan verwacht. Dit kan in je denken al echt een verschil maken."