Beschermde diersoort

Burgers' Zoo viert geboorte van zeldzame Caribische zeekoe

30 december 2021 15:12 Aangepast: 30 december 2021 15:36
De pasgeboren zeekoe (op de voorgrond) Beeld © Burgers' Zoo

Het is feest in Burgers' Zoo. Daar is vanochtend namelijk een Caribische zeekoe geboren. Bijzonder, want Burgers' Zoo is het enige dierenpark in Nederland met deze dieren. In heel Europa zijn er zelfs maar negen dierenparken met in totaal slechts 39 Caribische zeekoeien.

De geboorte maakt dat er nu drie zeekoeien in Burgers' Zoo leven: er is al een mannetje van bijna 20 jaar en een vrouwtje van 8,5 jaar. Wat het geslacht is van het nieuwe jong is nog niet duidelijk, maar het zou volgens het dierenpark erg fijn zijn als het een vrouwtje is. Dat is in het belang van het Europese populatiemanagementprogramma voor Caribische zeekoeien, want mannetjes zijn nu in de meerderheid. 

22 kilo andijvie

De derde zeekoe in het dierenpark zorgt straks wel voor een extra kostenpost, want de twee volwassen zeekoeien die er al leven eten samen rond de zestig à zeventig kilo voedsel per dag. Wat blijkt? Ze zijn best gek op Hollandse kost. "Andijvie vormt het hoofdbestanddeel van hun menu: de zoogdieren eten hiervan circa 18 tot 22 kilo per dag", laat Burgers' Zoo weten. 

Naast andijvie eten zeekoeien dagelijks paksoi, bleekselderij, Chinese kool en luzernebrok. Ook krijgen ze gevarieerd dingen als spinazie, broccoli en boerenkool. 

Beschermd

Hoewel Caribische zeekoeien in het water leven, zijn het dus zoogdieren. Dat betekent dat ze regelmatig naar de oppervlakte moeten komen om adem te halen, soms met fatale afloop. "In het wild vinden helaas regelmatig dodelijke botsingen met schroeven van motorboten plaats als de dieren heel rustig met hun kop boven water komen om te ademen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse zeekoe verhuist naar Parijs

Ook visnetten kunnen dodelijk zijn. Als een zeekoe erin verstrikt raakt, leidt dit tot dood door verstikking. Daarom worden de dieren op steeds meer plaatsen beschermd. Ook worden ze op de Rode Lijst van IUCN – een internationale organisatie die zich inzet voor natuurbehoud – ingedeeld in de categorie 'kwetsbaar'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore