Coronavaccin

Hoe lang blijven we doorprikken? En nog meer vragen over de booster

30 december 2021 16:18 Aangepast: 30 december 2021 16:25
Foto ter illustratie Beeld © ANP

De huidige boostercampagne loopt nog, maar als het aan het kabinet ligt wordt deze ronde zeker niet de laatste. Naar verwachting komen er nog zeker drie andere rondes. Hoe lang moeten we blijven boosteren? En kan het ons immuunsysteem niet lui maken? Dat en meer zochten we uit.

Wat doet de booster die we nu krijgen?

Het kabinet houdt na de huidige campagne rekening met drie extra boosterrondes: één in het voorjaar van 2022, één in het najaar en één in 2023. Er wordt geïnventariseerd hoeveel vaccins daarvoor nodig zijn. "De booster was oorspronkelijk bedoeld om de afweer tegen de originele variant van SARS-CoV-2 te vergroten", zegt viroloog Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Het brengt ook de afweer tegen de omikronvariant op hoger niveau, zij het in mindere mate."

Hoewel de booster niet is aangepast op de variant heeft het dus wel nut, zegt ook hoogleraar Rogier Sanders van het AmsterdamUMC. "Hij zorgt ervoor dat je meer antistoffen krijgt. Die zijn niet heel goed in het herkennen van de omikronvariant, maar omdat het zoveel antistoffen zijn, zijn ze deze variant alsnog de baas." Je lichaam heeft dan zoveel 'bewakers' aangemaakt dat die het virus alsnog kunnen tegenhouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet houdt rekening met drie extra boosterrondes

Komt er later nog een speciale booster voor de omikronvariant?

De booster die we bij een volgende ronde krijgen, is waarschijnlijk wel aangepast op omikron. Het aangepaste vaccin moet deze variant van het virus beter herkennen en kan het dus ook beter onschadelijk maken. Pfizer en Moderna claimen dat ze dit binnen drie maanden voor elkaar kunnen krijgen. Sanders: "Daarna moet het nog op grote schaal geproduceerd en gedistribueerd worden, dus tegen die tijd zit je wel al in april of mei."

De booster van 2023 is volgens de hoogleraar nog te ver weg om iets over te zeggen. "Het kan zomaar zijn dat omikron de dominante variant blijft in 2022, maar ik kan ook niet uitsluiten dat er weer een nieuwe komt."

We blijven maar boosteren, maakt dat ons afweersysteem niet lui?

Nee, dat is niet mogelijk. "Dat zien we nooit. Ook niet bij andere vaccinaties", zegt Sanders. Het kan volgens hem wel dat oudere mensen iets minder goed reageren op het vaccin. "Maar het is niet zo dat er een tolerantie ontstaat door herhaaldelijk vaccineren."

Dat beaamt Osterhaus: "Als we kijken naar de griepprik, dan zien we dat het afweersysteem elk jaar weer reageert op de vernieuwde vaccinatie. Het maakt ons afweersysteem juist meer specifiek, want je zorgt ervoor dat je de immuniteit aanpast aan de verwachte variant." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwangere vrouwen weten het even niet: nu boosteren of wachten?

Hoe lang blijven we boosteren?

Voorlopig zijn we er nog wel even zoet mee, want er zullen tot begin 2023 nog boosterrondes volgen. Hoe lang we daarna nog moeten boosteren, is moeilijk te zeggen. "Je kunt ervan uitgaan dat je net zo'n situatie krijgt als bij de griep", denkt hoogleraar Sanders. Dat zal inhouden dat de bevolking zoveel immuniteit heeft opgebouwd dat nieuwe varianten niet meer zo ziekmakend zijn. "Dan zal je vooral de zwakkeren of ouderen moeten blijven boosteren."

Ook Osterhaus vindt het moeilijk om te voorspellen of de komende boosters genoeg gaan zijn. "Het huidige vaccin is nu niet goed afgestemd op de omikronvariant. Het heeft mogelijk periodiek een update nodig, net als bij het wintergriepvaccin."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore