Onder de twintig euro

Champagne uit de supermarkt: welke moet je hebben (en welke zeker niet)?

29 december 2021 18:44 Aangepast: 30 december 2021 10:42
De flessen champagne uit de supermarkt Beeld © EditieNL

De jaarwisseling staat voor de deur en daar hoort natuurlijk een fles bubbels bij. Daarvoor hoef je niet diep in de buidel te tasten: zo'n fles kun je ook gewoon in de supermarkt halen. Welke is dan het lekkerste en welke kun je beter in het schap laten staan? EditieNL liet het testen door drie champagne-experts.

EditieNL-verslaggever Annemarie Landman nam vijf flessen, gekocht in de supermarkt, mee naar de experts. Dat zijn Koen van Schaick van l'Atelier du Champagne, wijnjournalist Esmee Langereis en sommelier Jan-Jaap Altenburg. Onze drie deskundigen proefden de champagnes blind en in willekeurige volgorde. Elke champagne kreeg een oordeel tussen de 1 en 5 sterren.

1. Charles Lecouvey

"Ik heb meteen iets van zeewier", zegt sommelier Altenburg als hij aan het glas ruikt. "Zeewier en krijtjes." "Dikke, rijpe peer", vult Langereis aan. "Ik merk dat de zuren best aanwezig zijn en ik vind het niet geweldig in elkaar overgaan", oordeelt Van Schaick.

Het eindoordeel van de jury? Twee sterren.

Deze fles werd gekocht bij Jumbo voor 15 euro.

2. Champagne Montaudon

"Deze heeft beduidend meer frisheid. Veel meer die citruskant", aldus Altenburg. "Dit is prima drinken", vult Van Schaick aan. Altenburg vervolgt: "Ik mis wel de spanning." "Geen diepgang", beaamt Van Schaick.

De champagne krijgt vier sterren. "Fris met een bittertje", concludeert Langereis.

Deze fles werd gekocht bij Hoogvliet voor 19 euro.

3. Diane de Frion

Deze champagne kan de jury wat minder bekoren. Altenburg: "Dit doet bijna zeer aan je neus, je snuift bijna het koolzuur naar binnen." Van Schaick: "Je mist balans in de wijn. Het is van alles, maar niet harmonieus." Langereis noemt het 'minder toegankelijk'. "Hier wil je iets bij eten zodat je de champagne minder proeft. Alles behalve lekker."

Het eindoordeel is dan ook maar twee sterren.

Deze fles werd gekocht bij Albert Heijn voor 13,30 euro.

4. Comte de Brismand

"Het is aangenaam", zegt Altenburg. Langereis vindt de champagne wat vriendelijker, maar: "Er zit een klein venijntje in." Van Schaick zegt erover: "Het is een toegankelijke stijl voor het grote publiek. Ik denk wel dat mensen hier blij van worden. Ikzelf niet."

De champagne krijgt drie sterren van de jury. "Toegankelijk, makkelijk drinken."

Deze fles werd gekocht bij Lidl voor 15 euro.

5. Champagne de Montpervier

De experts zijn meedogenloos. "Niet lekker, zou ik zeggen. Toch?" aldus wijnjournalist Langereis. "Ik snap de wijn niet zo goed", zegt Van Schaick. Deze champagne krijgt niet meer dan één ster.

Deze fles werd gekocht bij Spar voor 17,30 euro.

Sommige van de geteste champagnes zijn te koop bij meerdere supermarktketens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore