Tasjesdieven gepakt door noodrem

Aan de noodrem trekken in de trein: wanneer mag dat?

29 december 2021 16:53 Aangepast: 29 december 2021 17:30
Jeroen Vink van het Spoorwegmuseum Beeld © EditieNL

In de trein tussen Eindhoven en Breda zijn deze week twee tasjesdieven aangehouden omdat een vrouw hen betrapte en aan de noodrem trok. Maar in wat voor gevallen moet je die noodrem nou eigenlijk gebruiken?

Volgens een woordvoerder van de NS is het mooi dat de boeven zijn gevangen door de actie van de vrouw, maar is het in zo'n situatie beter om niet aan de noodrem te trekken. "Formeel mag je alleen aan de noodrem trekken bij levensgevaar", vertelt Rikus Spitshorst van Voor Beter OV aan EditieNL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slappe bodem onder spoor: 'Er zit veel veen in de grond'

Hoewel de woordvoerder zei dat het goed is dat de dieven zijn gepakt op deze manier, vertelt Spitshorst dat de treinreisorganisatie er niet van houdt als er aan de noodrem wordt getrokken. "Het moet natuurlijk niet zo zijn dat er om het minste of geringste aan de noodrem wordt getrokken, want het stilzetten van een trein heeft veel gevolgen voor andere treinen." Al noemt hij dit niet iets kleins. "Ik heb zelf ook weleens aan de noodrem getrokken in zo'n geval."

Een oude noodrem in het Spoorwegmuseum Een oude noodrem in het Spoorwegmuseum

Noodsituaties

Het noodremsysteem bestaat sinds eind 19e eeuw, vertelt Jeroen Vink van het Spoorwegmuseum in Utrecht. "Puur voor noodsituaties", vertelt hij. Wanneer je dan van zo'n situatie kan spreken? "Dat blijft moeilijk uit te leggen. Brand is bijvoorbeeld een noodsituatie."

Wanneer je precies aan de noodrem mag trekken is dus onduidelijk, maar er wordt sinds jaar en dag wel veel aandacht besteed aan waarom je er juist niet aan mag zitten. "Bij de allereerste noodremmen stond er al een bordje 'in geval van nood' bij, met daarnaast een heel verhaal over waarom je geen misbruik moet maken van de rem", zegt Vink.

'NS schiet tekort'

Mocht je vermoeden dat je in een noodsituatie zit, dan heeft de NS een nummer waarmee je contact kan opnemen. "Reizigers klagen daar ook over", zegt Spitshorst van Voor Beter OV. "Bij dat noodnummer zeggen ze dat je op zoek moet gaan naar een conducteur, maar daar is in zulke situaties niet altijd tijd voor. Dus dat is een soort wassen neus, daar schiet de NS ernstig tekort."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote drukte in treinen naar België: NS raadt reizen af

De NS geeft aan zich niet te herkennen in de kritiek op het noodnummer. "Als je het nummer belt wordt er snel contact gelegd met de meldkamer. Dan wordt bijvoorbeeld gevraagd of je zelf al iemand hebt aangesproken. Als die tijd er niet is, adviseren we om 112 te bellen", laat een woordvoerder weten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore