De euro bestaat morgen twintig jaar. Op 1 januari 2002 werd deze het officiële betaalmiddel in Europa en namen we in Nederland afscheid van de gulden. Toch blijken we nog genoeg geeltjes en rooie ruggen in huis te hebben. In hoeverre zijn we nog met de gulden bezig?
In Nederland zijn er nog zo'n 25,6 miljoen guldenbiljetten in omloop, met een totale waarde van zo'n 440 miljoen euro. Dat aantal is de afgelopen jaren nauwelijks afgenomen. In 2009 ging er nog voor 502 miljoen euro aan biljetten rond. En zes jaar geleden was dat 462 miljoen euro.

Ter gelegenheid van het twintigjarige afscheid van de gulden heeft de Koninklijke Nederlandse Munt – de producent van het Nederlandse muntgeld – het oude betaalmiddel een maand geleden opnieuw uitgebracht. "Niet als betaalmiddel, maar als verzamelitem", vertelt financieel directeur Bert van Ravenswaaij.
Stukje geschiedenis
Het doel is om de gulden weer tot leven te wekken. Volgens Van Ravenswaaij hebben veel mensen er interesse in. "We merken dat mensen op een positieve manier terugdenken aan de gulden", zegt hij tegen EditieNL.
Van Ravenswaaij denkt dat het oude betaalmiddel iets is wat de geschiedenis levend houdt, een 'fysieke drager van onze cultuur'. Al speelt de gulden volgens hem geen rol meer. "Want de euro is maximaal ingeburgerd. Tien jaar geleden hoorde je nog vaker dat mensen terugrekenden naar de gulden, maar tegenwoordig bijna niet meer."
Terugrekenen nutteloos
Toch zijn er nog enkelen die soms nog omrekenen. Dat heeft volgens Rabobank-econoom Nic Vrieselaar helemaal geen nut. "Je hebt twintig jaar lang met inflatie te maken gehad", legt hij uit. "Ook als we nu de gulden nog zouden hebben, zouden de prijzen veel hoger zijn. Je kunt de prijzen van nu niet vergelijken met de prijzen van toen."

Daarnaast is het 'onzinnig' om terug te rekenen naar guldens omdat de euro de rekeneenheid is die we al twintig jaar hebben, vertelt Vrieselaar. "Je referentie is de euro, dat is waar je mee rekent", zegt hij. "Om te kunnen zeggen of iets in guldens goedkoop of duur is, moet je het eerst weer omrekenen naar euro's."
Oudere generatie
Terugrekenen naar het oude betaalmiddel levert dus niets op, maar het is ergens wel logisch dat de oudere generatie het soms nog doet. "Als je wat ouder bent, dan heb je het grootste deel van je leven te maken gehad met de gulden. En dus kan die generatie denken: in euro's is iets goedkoop, maar in guldens is het duur", zegt Vrieselaar.

Jonge mensen vergelijken de euro daarentegen liever met buitenlandse valuta, legt de econoom uit. "Je gaat bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk. Een laptop kost in Nederland 830 euro, en daar 700 pond. Dan voelt het over de grens goedkoper, terwijl de laptop hier even duur is."
'Niks waard'
Al met al is de nieuwe gulden van de Koninklijke Munt Nederland dus vooral een mooi stukje nostalgie. "Hij heeft geen waarde. Je kan er namelijk niet mee betalen", zegt financieel directeur Van Ravenswaaij. Wel zou de gulden wat waard kunnen worden doordat er maar één oplage wordt gemaakt. "Dus als-ie uitverkocht is komt er geen tweede druk. Als de vraag dan nog hoog is, dan gaat-ie meer waard worden."
Omrekenen naar guldens
Kun jij het nog?
- Een biertje van de tap kost nu 2,58 euro. Daar zou je omgerekend 5,68 gulden voor betalen.
- Een pak koffie van 500 gram kost nu gemiddeld 5,95 euro. In guldens zou je daar 13,09 voor betalen.
- Voor een biefstuk van 450 gram in de supermarkt betaal je nu 9,23 euro. Omgerekend is dat 20,31 gulden.