Ga naar de inhoud
Jaaroverzicht EditieNL

Het huis van Marian is nog steeds niet de oude na overstroming

Marian van Brakel, slachtoffer van de overstromingen in juli

Een jaar vol ramspoed, dat was 2021 zeker. Limburg kampte met zware overstromingen. De oevers van de Maas overstroomden en huizen en wegen liepen onder. Wonder boven wonder kwam er in ons land niemand om. Wel leverde de ramp enorm veel schade op. Samen met Marian van Brakel blikken we hierop terug.

In de nacht van donderdag 15 juli op vrijdag 16 werd bij het meetstation van Rijkswaterstaat om tien voor twaalf 's avonds een waterafvoer van 3260 kubieke meter per seconde gemeten. "Dit is de hoogste piek in de Maas sinds we zijn gestart met meten in 1911. Een unieke waarde", vertelt Rijkswaterstaat aan EditieNL. Dat het in deze tijd van het jaar gebeurde maakt het extra uniek; eerdere pieken werden namelijk alleen gemeten in de winter.

Deze piek had voor veel mensen vervelende gevolgen, bijvoorbeeld voor Marian van Brakel, wiens huis het zwaar te verduren kreeg door de overstroming. "Ons huis begint nu een beetje op te knappen", vertelt ze aan EditieNL. "Er zit een nieuwe vloer in en alles is gestukt, dat moet nu drogen. We zijn dus nog niet zover dat we alles kunnen afwerken, maar dat gaat allemaal komen." 

Langzaam herstel

Het herstel van de woning gaat langzaam maar Marian hoopt over een paar maanden klaar te zijn. "We hoopten op een nieuwe keuken voor de kerst, dat is niet gelukt. We blijven positief en hopen in de lente het huis af te hebben."

Overstroming
Lees ook:
Overstroming Limburg strop voor ASR: 20 tot 30 miljoen

Zelf wonen Marian en haar gezin nog steeds in het schuurtje. "Daar hebben we een tafeltje staan en daar koken we dan. Daar staat ook de wasmachine en de fietsen."

Wegtrekken

Bij meerdere mensen uit de buurt is de situatie nog steeds grimmig. "Het is bij iedereen nog gewoon kaal beneden in huis. Er staan ook huizen te koop, mensen gaan weg. Die hebben zoiets van: het kan nog wel een keer gebeuren."

Marian merkt dat mensen angstiger worden als het regent. "Het heeft een enorme impact gehad en nog steeds. Als je er niet dagelijks in zit, dan zie je niet dat er achter de voordeur nog veel ellende is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore