Derde kerstdag

Kliekjes van kerst: hoe lang kun je ze bewaren en wat doe je ermee?

27 december 2021 14:43 Aangepast: 27 december 2021 16:59
Rob Geus raadt aan om je kliekjes zo snel mogelijk op te eten Beeld © EditieNL

Het is derde kerstdag, een dag waarop menig huishouden opgezadeld zit met een koelkast vol met overblijfselen van de feestdagen. Welke producten en gerechten kun je bewaren? En hoelang? "Een varkenshaasje herken je qua smaak niet eens meer terug nadat je 'm hebt ingevroren."

Bijna een kwart van de Nederlanders (24 procent) houdt veel eten over na de kerst, blijkt uit een enquête van HelloFresh. De overgebleven ingrediënten worden door 73 procent van de Nederlanders gebruikt voor de dag na kerst. 27 december kan dan ook gerust beschouwd worden als kliekjesdag.

Hygiëne

Voor het milieu een goede zaak, maar volgens hygiëne-expert Rob Geus is er wel belangrijk om alert te zijn. Bijvoorbeeld wat betreft de plek waar je je kliekjes bewaart. "Sommige mensen zetten ze in de tuin of op het balkon. Daar moet je mee oppassen, want niet overal in het land is het op dit moment even koud. Zet je kliekjes liever afgedekt in de koelkast. En kijk de volgende dag goed: ziet het er appetijtelijk uit?", zegt Geus tegen EditieNL.

Hoe lang bewaren?

Hieronder zie je hoe lang je een aantal populaire kerstkliekjes volgens het Voedingscentrum kunt bewaren:

  • Gerookte zalm. Als deze geopend is, dan kun je de zalm twee dagen bewaren bij een temperatuur van 4 graden in de koelkast. Invriezen kan ook: dan blijft-ie drie maanden goed.
  • De supermarkten zien dat veel mensen dit jaar vegetarisch inslaan, zoals vega gehaktballetjes en hamburgers. Zo'n vleesvervanger bewaar je op dezelfde manier als de gerookte zalm.
  • Wie dit jaar voor Beef Wellington is gegaan, kan 'm twee à drie dagen in de koelkast bewaren. Je kunt 'm maximaal drie maanden in de diepvries leggen.
  • Met de kerststol kun je langer. De geopende stol kun je twee tot vier weken in de keukenkast bewaren. In de vriezer blijft hij een maand goed.

Invriezen

Geus raadt aan om restjes altijd zo snel mogelijk te eten. "De algemene regel is dat je het bacteriologisch 48 uur kan bewaren, daarna is het klaar. Maar eigenlijk vind ik dat al lang." Ook invriezen is volgens hem niet altijd een goede optie. "Het kan, maar een varkenshaasje herken je niet eens meer terug nadat je 'm hebt ingevroren."

Een veelgemaakte fout is volgens Geus dat mensen een product uit de vriezer ontdooien, het dan bereiden en vervolgens – als ze een restje overhouden – opnieuw invriezen. "Dat moet je zeker niet doen, want de temperatuurverschillen zijn te groot", zegt hij. "Dat komt niet ten goede aan het product en is ook voor de groei van bacteriën niet aan te bevelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland is dol op kruiden tijdens kerst, maar wat moet je er daarna mee?

Als je verse producten hebt bereid, zou je ze wel in kunnen vriezen. "Maar kijk er wel mee uit. Het beste kun je het gewoon in de koelkast leggen om de volgende dag te eten. Verhit het dan nog wel even goed."

Milieubewust

Mensen gaan steeds bewuster om met hun etensrestjes, zegt Toine Timmermans, directeur van het project Samen Tegen Voedselverspilling en programmamanager aan de Wageningen University & Research. "Waar we tien jaar geleden veel meer weggooiden van de etensresten, is derde kerstdag nu voor veel mensen kliekjesdag. Ook ontstaan er steeds meer initiatieven om verspilling tegen te gaan. Zo zijn er diverse kookboeken met restjesrecepten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ho ho ho, gooi kerstkliekjes niet weg

Dat moedigt Timmermans erg aan. "Denk ook aan de bijgerechten, zoals aardappels, groenten en brood. En benader het positief: zie het niet als het eten van restjes, maar maak er iets moois van. Maak van de overgebleven groenten bijvoorbeeld een lekkere soep."

Verspilling

Ondanks dat kliekjesdag een begrip aan het worden is, wordt er met de feestdagen nog steeds veel voedsel verspild, zegt Timmermans. "Er zijn mensen die alles plannen, hun voorraad checken en precies afmeten wat ze nodig hebben. Maar er is ook een groep mensen die veel meer koopt dan nodig is, omdat ze niet te weinig in huis willen hebben."

Hij gaat verder: "Die laatste groep denkt: we hebben één persoon die vegetarisch eet, maar misschien willen wel meer mensen die optie hebben. Daarnaast proberen we tijdens de feestdagen allerlei nieuwe gerechten uit. Die kunnen mislukken en belanden dan in de prullenbak. Ook dat is voedselverspilling."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore