Misschien herken je het wel: het was de afgelopen twee feestdagen erg gezellig aan het kerstdiner, maar tussendoor werd er ook flink gemopperd. We klagen over van alles: het weer, de pandemie en politiek. Dit merkt ook Bente Adriaens, die online-mopperworkshops geeft. Haar cursussen worden steeds vaker geboekt.
Bente Adriaens van GetTheLaughFlow biedt online moppercursussen aan. Het doel van de workshop is om frustraties en irritaties aan te pakken. Dit doet ze door deze frustraties te benoemen, te aanvaarden, accepteren en te relativeren. "Zodat ze een uitlaatklep hebben", vertelt ze aan EditieNL. Door alles kwijt te raken kun je vervolgens met een schone lei en positieve gedachtes verder.

En de workshops zijn populair. "Eigenlijk sinds oktober vorig jaar zien we een stijgende lijn in de boekingen. Soms geef ik maar liefst 15 workshops per week. Vooral afgelopen oktober en november is het erg druk. Mensen geven aan dat ze door alles wat er nu speelt meer mopperen, en dat het voor de hand ligt om te klagen."
Betrokkenheid
Vandaag de dag zien we mopperen als iets negatiefs, maar volgens Adriaens kan het ook ergens aan bijdragen. "Anders zouden we het niet zoveel doen. Het is een uitlaatklep voor mensen. Als iets niet prettig is en je moppert erover, dan is het fijn dat iemand gewoon luistert. Het is een stukje erkenning zoeken en verbinding maken met anderen."

Daarnaast kan mopperen ook iets opleveren op de werkvloer. "Als mensen goed luisteren naar mopperaars in een bedrijf, dan kunnen er dingen aangepakt worden. Een voorbeeld is dat er binnen een bedrijf collega's mopperen over het koffiezetapparaat, maar dat het daardoor wel aangepakt wordt. Want het is ook een stukje betrokkenheid."
Empathie
Klagen is van belang voor ons, beaamt Bart Flos, schrijver van het Anti-klaagboek. "Want het creëert samenhorigheidsgevoel. We zijn sociale groepsdieren en we delen voortdurend onze emoties met elkaar. En daardoor is er een stukje empathie, je wordt getroost. Zolang mensen klagen is er nog hoop, want we kijken naar elkaar om."
Favoriete klaagonderwerpen
Voor zijn boek onderzocht Flos waar wij Nederlanders het meest over klagen. Met stip op nummer 1: het weer. Daar hebben we de minste invloed op. Op nummer twee staat de coronapandemie, gevolgd door werk en vakantie. Ten slotte klagen we veel over onze partner, gezins- en familieleden.
Oerinstinct
Mopperen doen we al sinds het begin der tijden. "Het zit universeel in ons geprogrammeerd en het stamt uit de tijd van de jagers en verzamelaars", vertelt Flos aan EditieNL. "We zijn als mens gemaakt om met een speer op de savanne te jagen, en toen was het goed om op afwijkingen te letten."

We waren vroeger volgens Flos erg oplettend, we moesten onszelf tenslotte beschermen tegen mogelijk gevaar. "En het is beter voor je om weg te lopen bij iets wat op een slang lijkt, maar achteraf een tak blijkt te zijn."
Dat laat zien dat we geneigd waren om te kijken wat afwijkt. "Ons hedendaagse klagen is dus een manier om ons overleven zeker te stellen. We zien heus wel positieve dingen, maar we noemen éérst de negatieve. Dat kan natuurlijk ook andersom."