Ga naar de inhoud
Top 2000

Eindejaarslijstjes in overvloed: zijn het er inmiddels niet genoeg?

Annemieke Schollaardt, Top 2000 DJ

Het einde van het jaar staat voor de deur en dus is het traditiegetrouw weer de tijd van de lijstjes. Meest gezocht op Google, Spotify Wrapped en natuurlijk de Top 2000, de lijstjes zijn niet om aan te slepen. En tegenwoordig worden die lijstjes eindeloos gedeeld. Zijn het er inmiddels niet genoeg?

Bij EditieNL hebben we zo ook onze lijstjes. Bijvoorbeeld de lijst met de meest geïnterviewde mensen van het jaar. Op nummer drie staat veiligheidsexpert Rico Briedjal. Plek nummer twee wordt bezet door politicoloog Teun van den Elzen. En op een welverdiende nummer één staat data-analist Yorick Bleijenberg.

Meest geïnterviewd

Volgens Bleijenberg is lijstjes maken misschien wel te makkelijk. "Ik denk dat je bijna overal wel een lijstje van kunt maken als je dat echt wil", vertelt hij aan EditieNL.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe lockdown door omikronvariant: 'Je wordt er heel erg moedeloos van'

Want voor het maken van zo'n lijst heb je niet zo veel nodig. "Meer dan één datapunt en minimaal twee gegevens, want een lijst met maar één ding kan natuurlijk niet."

Terugblikken op 2021

Maar als we het over lijstjes hebben, dan kunnen we de lijst der lijsten natuurlijk niet vergeten: de Top 2000. "En als je denkt, het is maar een lijst van 2000 nummers, dan kom je er wel snel op terug als je ziet dat het zo leeft bij mensen", vertelt Top 2000 DJ Annemieke Schollaardt.

Jeroen
Lees ook:
Jeroen van Inkel trapt 'lijst der lijsten' af: 168 uur Top 2000 begonnen

Zeker tijdens de stemweek is te zien hoe erg de lijst der lijsten leeft onder mensen. "Je ziet maatschappelijke zaken terug in de lijst, gebeurtenissen die mensen koppelen aan muziek. Het is veel meer dan alleen persoonlijke muziekliefde." Zo werd dit jaar bekend dat de Golden Earring ermee stopt. "Die staat nu op nummer zes, dat is geen toeval en dat zegt wel echt iets."

Melancholische tijd

Schollaardt vindt het wel prima dat er zo veel lijsten uitkomen rond deze tijd van het jaar. "Maar op het moment dat het december is, maar zeker ook op andere momenten in het jaar, is de Top 2000 toch wel waar mensen het veel over hebben. Van Spotify Wrapped voelen we eigenlijk ook geen concurrentie."

Nederlands
Lees ook:
Nederlands tintje aan Obama's lijst met favoriete films van 2021

Waarom zijn lijstjes zo populair aan het einde van het jaar? "Ik denk dat het een aantal factoren zijn, maar het is zeker de tijd van het jaar die een grote rol speelt. Mensen gaan toch het afgelopen jaar overdenken en dat is ook wel een melancholische tijd. Het is een beetje het collectief geheugen dat enorm leeft."

Kijk mijn lijst

Ook delen mensen de lijstjes veel. "Het is verkapte trots denk ik, om je eigen lijst te delen. Ik ben dan toch wel een beetje allergisch voor mensen die hele gestileerde lijstjes maken en helemaal anders willen zijn dan andere lijstjes."

Sinds de komst van sociale media is het delen van de lijstjes erg populair. "En wat ik zo leuk vind daaraan is dat Nederlanders wat stug zijn als het gaat om emoties delen bijvoorbeeld, maar als het om muziek gaat zijn we daar een stuk opener in. Dat effect heeft zo'n lijst ook. Mensen geven zich bloot en gaan met elkaar in discussie. Het zorgt voor sociale interactie."