51 procent meer

Babyboom in Harlingen: 'Er zijn nog acht vrouwen rond Kerstmis uitgerekend'

25 december 2021 12:40 Aangepast: 25 december 2021 13:20
De trotse nieuwe ouders van baby Emily

Er liggen dit jaar waarschijnlijk wat extra babykleertjes onder de kerstboom, want er is in het afgelopen jaar sprake geweest van een heuse babyboom. Het aantal geboortes nam landelijk met 5,5 procent toe. In alle provincies nam het aantal geboortes toe, maar het Friese Harlingen bleek de absolute klapper. Hoe kan dat?

Volgens Independer zijn er in de eerste tien maanden van vorig jaar 141.849 baby's geboren. Dit jaar zijn dat er in diezelfde periode 149.684. Dat zijn zo'n 7000 baby's meer, een stijging van 5,5 procent dus.

Uitgerekend in Harlingen

In iedere provincie was er sprake van een stijging. Zeeland had de kleinste stijging met 2,8 procent. In de top drie staan Limburg met 7,3 procent meer baby's, Noord-Brabant met 7,9 procent en bovenaan staat de provincie Friesland met 8,9 procent meer baby's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Babyboom door coronacrisis? 'We zien een verdubbeling in de praktijk'

De pasgeboren Emily uit Harlingen De pasgeboren Emily uit Harlingen

In deze provincie steekt de plaats Harlingen overal bovenuit. Vorig jaar werden in de eerste tien maanden 81 baby's geboren, nu zijn dat er al 123. Dat zijn er dus 42 meer dan vorig jaar, dat komt neer op een stijging van 51 procent.

Drukke kraamzorg

Alicia Conway is een van de vele nieuwe moeders uit Harlingen. Op 7 december is ze bevallen van haar dochter Emily. "Emily is een soort kerstwonder. Ze groeit goed en we zijn hartstikke blij", vertelt ze aan EditieNL.

Als kersverse moeder merkt Alicia dat er een babyboom gaande is in Harlingen. "De kraamzorg heeft het ook heel druk, soms doen ze twee gezinnen in plaats van een per dag. Mijn nichtje is bijvoorbeeld ook hoogzwanger."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder seks door corona, maar wel een babyboom: hoe kan dat?

Sylvia von Kospoth, verloskundige in Harlingen, merkt ook veel van de drukte. "De spreekuren waren overvol en we moesten meer diensten draaien. We hebben ons rot gewerkt", vertelt ze aan EditieNL. Ook zou het kunnen dat er in Harlingen nog kerstbaby's ter wereld zullen komen. "Er zijn acht vrouwen rond de kerst uitgerekend."

Verhuizen naar het noorden

Maar hoe komt het dat het juist in Harlingen zo hard gaat met de geboortes? "Er verhuizen steeds meer mensen naar het noorden. Ze kiezen hier vaak voor Harlingen omdat dit centraal ligt en dichtbij de Afsluitdijk is. Hierdoor kunnen ze blijven werken in het westen terwijl ze in het noorden wonen", vertelt Von Kospoth.

Doordat dit voornamelijk relatief jonge mensen zijn, komen er dus meer kindjes. "En ik denk ook dat de coronapandemie zeker een rol hierin speelt. Misschien hebben mensen toch meer tijd en zien ze het nu meer zitten om voor een baby te zorgen, terwijl ze het eerst hartstikke druk hadden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore