Ga naar de inhoud
Ronduit Plat

Corrie geeft platte borst bloot: 'Zonder borsten ongelukkig? Dacht het niet'

Het volledige team dat meewerkte aan de fotoshoot Beeld © Ronduit Plat

Met één of helemaal geen borst door het leven gaan, dat moet wat het platform Ronduit Plat betreft de normaalste zaak van de wereld worden. In een intieme fotoshoot geven vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan zich bloot. Ook Corrie (40) uit het Friese Warns ging uit de kleren 'Ik vind het mooi, maar ook confronterend."

Corrie Kamminga gaat zelf door het leven met één borst. Eenzijdig plat noemt ze het zelf. "Als je beide eraf hebt valt het minder op, maar bij mij zie je het meer", vertelt ze aan EditieNL. Haar borstamputatie vond 3,5 jaar geleden plaats. "Ik had borstkanker, ik zag aankomen dat hij eraf moest."

Focus op reconstructie

Zelf is Corrie hier nuchter in, maar dit is volgens haar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het is namelijk erg verankerd in onze samenleving dat vrouwen twee borsten horen te hebben. "Het liefst met een maatje meer ook nog. In het ziekenhuis wordt dan gezegd: we gaan je teruggeven wat je is afgenomen. Maar dat is niet zo, je kan je borst niet terugkrijgen."

Janny
Lees ook:
Janny maakt beha's voor vrouwen met één borst: 'Je moet je nog steeds sexy voelen'

Dit idee zit vast in onze maatschappij. "Ook bij artsen. Maar eigenlijk wordt er keihard gezegd: zonder borsten word jij ongelukkig en zul jij je minder vrouwelijk voelen." Hier klopt volgens Corrie helemaal niks van. "Ga jij dat voor mij bepalen? Ik dacht het niet."

Bewustwording kweken

Het idee voor de fotoshoot kwam vanuit Rineke, een vrouw die zelf ook plat door het leven gaat. "Ze belde mij op, want zij had voor en na haar amputatie een fotoshoot gedaan." Hier kwamen mooie foto's uit en dus ontstond hieruit het idee om dit met meer mensen te doen. "En om zo ook bewustwording te kweken."

Geen
Lees ook:
Geen siliconen maar buikvet: borstimplantaten toch minder veilig dan gedacht

Corrie deelde het idee met lotgenoten en zo ging het balletje rollen. In november vond de shoot plaats in Drachten. Inmiddels zijn de beelden te bewonderen op de site van het platform Ronduit Plat, dat zich richt op borstamputaties zonder reconstructie. "Zo kunnen anderen kijken naar hoe dat eruitziet: plat. Want daar zie je maar weinig foto's van."

Stukje verwerking

En de beelden werpen hun vruchten af. "Als je ziet wat er aan reacties komt op Ronduit Plat, blijkt dat het heel gewenst is." Recent werd er contact opgenomen met het platform door iemand die haar borstreconstructie had afgezegd. "Ze was in contact gekomen met anderen en beseft nu: het mag. Het platform heeft haar een soort toestemming gegeven voor zichzelf."

Zelf heeft Corrie ook veel aan de foto's die van haar zijn genomen. "Ik vind ze mooi, maar ook confronterend. Ik moest even wennen, maar ik word er ook heel blij van omdat ik het hele proces zo een beetje kan verwerken. Je kijkt op een andere manier naar jezelf, op een zachtere manier."