Ga naar de inhoud
Jaaroverzicht EditieNL

Habtamu de Hoop over zijn eerste maanden in de Tweede Kamer

Habtamu de Hoop Beeld © EditieNL

2021 was een jaar dat weer veel in het teken stond van het coronavirus, maar waar ook veel aandacht naartoe ging waren de Tweede Kamerverkiezingen. De verkiezingen leverden 69 nieuwelingen op in de Tweede Kamer. EditieNL blikt voor het jaaroverzicht terug met Habtamu de Hoop, het jongste Kamerlid.

Het bevalt Habtamu de Hoop goed in de Tweede Kamer. "Ik vind het zo bijzonder dat ik een van de 150 volksvertegenwoordigers ben", zegt hij tegen EditieNL. "Mijn portefeuille is onderwijs en dat vind ik echt super leuk. Ik wil graag iets voor jongeren betekenen en dat kan met deze toffe portefeuille."

Ook heeft hij de portefeuille infrastructuur en waterstaat. "Ik heb onlangs een meldpunt geopend met ov-punten die verdwijnen, daar komen echt tientallen reacties op met schrijnende verhalen van mensen die daardoor niet meer mobiel zijn." Het vertellen van die verhalen vindt hij belangrijk. "In plaats van mijn eigen verhaal te houden, want daar hebben mensen niet zoveel aan."

'Friese plattelandsjongen'

In een pitch aan EditieNL vertelde De Hoop begin maart dat hij een brug wilde slaan tussen Friesland en Den Haag, omdat problemen in Friesland volgens hem meer aandacht verdienen. Het inmiddels 23-jarige Kamerlid woont zelf nog steeds in Friesland. Van dinsdag tot en met donderdag is hij in Den Haag. "Elke donderdag rijd ik juichend de Afsluitdijk over om in het weekend te voetballen en met vrienden te zijn." Ook gaat hij op vrijdagen op werkbezoek in de provincie, en op maandagen elders in het land.

Habtamu
Lees ook:
Habtamu de Hoop (PvdA) wil betere spoedeisende hulp in Friesland

"Ik vind het belangrijk de band met mijn vrienden en mijn dorp te houden, omdat daar mijn hart ligt. Den Haag is te gek hoor, maar ik ben ook een Friese plattelandsjongen." Dat probeert hij ook mee te nemen in zijn werk in de Tweede Kamer. "Ik probeer altijd na te denken hoe ik mijn eigen achtergrond kan bedienen in de Tweede Kamer. Dat is ook de rol die ik nu heb", zegt hij.

In de pitch als kandidaat-Kamerlid vertelde hij iets te willen doen aan de bereikbaarheid van de zorg. Is dat gelukt? "Dat is niet mijn portefeuille, maar ik bemoei me er zeker wel mee. Het staat hoog op de agenda van de partij."

Onderwijs

De Hoop is nu negen maanden Kamerlid. Hij heeft een eigen werkkamer en moet veel dossiers kennen. "Dan zit ik hier mooi achter de computer stukken te lezen en moties te schrijven", vertelt hij aan EditieNL. "Mijn doel is om kinderen nog meer kansen te geven in het leven. Ervoor te zorgen dat ze zo vroeg mogelijk kansen krijgen in het onderwijs en de tijd krijgen hun talent te laten zien. Daar heeft ieder kind recht op, ieder kind verdient dat."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe Kamerleden aan de slag: 'Alsof je als brugklasser naar middelbare school gaat'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore