Ga naar de inhoud
Ook tevreden mensen

Karige kerstpakketten: 'Geef dan gewoon niks'

Het kerstpakket dat de 6000 OLVG-medewerkers krijgen

Medewerkers van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam zijn niet te spreken over hun kerstpakket dit jaar. Ze kregen – na een heftig coronajaar – een muts en bijbehorende OLVG-sjaal cadeau, zo blijkt uit een besloten discussieforum dat Het Parool heeft ingezien. Hoe erg kun je de plank misslaan met een kerstpakket? "Uit het pakket moet blijken dat erover is nagedacht."

Dat flink wat werkgevers hun personeel hebben teleurgesteld blijkt uit reacties op Facebook. "We konden kiezen uit een rectale thermometer, een kurkentrekker, een fietslampje of een bruistablet voor in bad", schrijft Kim. 

Verder zijn er bedrijven die hun medewerkers een cadeaubon geven, maar dan wel om te besteden bij de onderneming zelf. De medewerkers van een warenhuis mochten tien euro besteden bij de winkel zelf, zo schrijft Rachel. 

En er zijn wel meer mensen niet blij: 

Waardering is belangrijk

En als klap op de vuurpijl dus het kerstpakket van het OLVG-ziekenhuis – vol merchandise – dat verkeerd valt. Juist terwijl zo'n pakket 'superbelangrijk' is, zegt arbeidspsycholoog Tosca Gort. "Waardering is het belangrijkste punt, daarom valt het pakket van OLVG verkeerd. Prima als je aan merchandising doet, maar niet als kerstpakket."

Jeroen
Lees ook:
Jeroen bezorgt 300 kerstpakketten bij ic-personeel dat zijn leven redde

Wat wel goed werkt is persoonlijke aandacht. Hoe meer aandacht en liefde erin zit, hoe beter het overkomt en hoe meer mensen het zullen waarderen. "Het is natuurlijk hartstikke leuk als je een pakket krijgt van 500 euro, maar als er onfatsoenlijk met je wordt omgegaan, betekent dat helemaal niets", zegt Gort. "Dan kan je nog beter een persoonlijk bedankje krijgen waar aandacht aan is besteed." 

Een boodschap

Uit het kerstpakket moet vooral blijken dat erover is nagedacht. "Dat is wat psychologisch gezien de meeste impact maakt", zegt de arbeidspsycholoog. "Het gaat echt om het gebaar, het verspreiden van liefde. Ook als het budget klein is: doe iets gezelligs met elkaar. Dat doet mensen goed." 

Oud
Lees ook:
Oud en vertrouwd in tijden van corona: kerstpakketten gaan als een speer

Je kan er als werkgever zelfs mee wegkomen als je het kerstpakket helemaal afschaft, zegt Gort. "Het is maar net hoe je het brengt. Als je zegt: we doen dit jaar niet aan milieuvervuiling en gaan in plaats daarvan iets leuks doen met z'n allen, heb je best kans dat het een positieve impact heeft." Dingen waar aandacht aan is besteed, leveren het meest op. "Dan kan je dus zelfs een pakket afschaffen. Zolang je er maar een verhaal bij hebt."

'Ik ben blij'

Er zijn dus genoeg dingen die je fout of goed kunt aanpakken als het gaat om kerstpakketten. Hoe dan ook: er zijn ook een heleboel mensen die wél blij zijn met de dingen die ze van hun werkgever kregen. "Heel erg tevreden met mijn pakket. Je krijgt het. Dan zeg ik altijd: dankjewel", schrijft Wilma bijvoorbeeld op Facebook. Ook de reactie van Amaz spreekt voor zich: "Ik ben blij."

Net als Wilma en Amaz zijn meer mensen blij met hun kerstpakket.