Ga naar de inhoud
Onderzoek KPMG

Online auto's kopen is de toekomst, maar de autodealer dan?

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Online een auto kopen is volgens de auto-industrie de toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG onder 1100 directeuren in deze industrie. Op dit moment wordt in Nederland 5 procent van de auto's online gekocht, maar naar verwachting is dat in 2030 al tussen de 40 en 80 procent. Wat betekent dit voor de traditionele autodealer?

Nederland telt zo'n 400 dealerondernemingen met duizenden vestigingen verdeeld over het land, waaronder showrooms. Directeur Leen de Koning van de Amega Groep, een groot bedrijf in deze branche, verwacht niet dat die allemaal zomaar gaan verdwijnen. "Zolang we auto blijven rijden, blijft er een businessmodel omheen bestaan. Een auto moet verkocht en onderhouden worden, als dealeronderneming moet je proberen daar een rol in te blijven spelen."

Bredere rol

Volgens De Koning is er de afgelopen twintig jaar al veel veranderd in het wereldje. "Internet speelt een grote rol. Mensen oriënteren zich thuis en weten al veel van de auto." Maar om relevant te blijven zal de rol van dealers nog meer moeten veranderen. "Die wordt veel breder", zegt de directeur. "Ik heb vertrouwen in de toekomst, maar je moet je wel aanpassen."

De directeur verwacht dat sommige showrooms wel zullen verdwijnen. "Wat overblijft wordt wel groter en specialistischer", denkt hij. "Die zullen een rol spelen met de verkoop online, maar bijvoorbeeld ook bij deeltijdauto's."

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse fabrikant komt met snelste auto ooit, waarom willen we steeds sneller?

Toch denkt hij dat er altijd mensen zullen zijn die niet zomaar een auto online willen bestellen. "Zie het als een huis kopen: dat wil je ook wel in het echt zien. Ik denk dat in de showrooms die overblijven meer te zien zal zijn, of dat je daar digitaal je auto kunt samenstellen. Er liggen enorme mogelijkheden."

Proefrit

Ook hoofdredacteur Luberto van Buiten van platform Automotive denkt dat we niet helemaal zonder autodealers kunnen. "Maar het gaat er anders uitzien", zegt hij. "Een auto wordt steeds ingewikkelder. Ik denk dat er consumenten zijn die uitleg willen. Dat soort vragen zullen blijven, de dealer kan die dan beantwoorden." Hij maakt de vergelijking met de Apple Store. "Bijna niemand koopt zijn telefoon ook echt daar."

Al zitten er voorlopig nog wel wat haken en ogen aan het online bestellen: "Als je online iets koopt, heb je normaal gesproken bedenktijd. Als je een auto koopt voor 40.000 euro en hij rijdt niet lekker... Dat moet wel worden getackeld." De situatie die veel mensen voor zich zien, is volgens Van Buiten daarom dat je online een auto samenstelt en wel bij de dealer een proefritje maakt. "Dan kun je de auto daar vervolgens ook bestellen."