'Smaakbooster'

Nederland is dol op kruiden tijdens kerst, maar wat moet je er daarna mee?

23 december 2021 14:44 Aangepast: 23 december 2021 14:52
Chef-kok London Loy en verslaggever Lonneke Haveman met kruiden Beeld © EditieNL

Tijm, salie, rozemarijn: het zijn zomaar wat voorbeelden van kruiden die we gebruiken. En dan vooral met kerst. In de laatste week van het jaar wordt er namelijk aanzienlijk meer geld uitgegeven aan kruiden dan in de overige weken. Waarom gaan we alleen tijdens kerst los met kruiden?

In de eerste 51 weken van 2020 besteedden we wekelijks gemiddeld zo'n 1,5 miljoen euro aan kruiden. Maar in de laatste week ging dat om zo'n 3 miljoen euro. Een verdubbeling dus. Kervel, salie, dragon, tijm en rozemarijn zijn de kruiden die in de laatste week relatief gezien het vaakst werden verkocht. 

Luxer koken

Die toename van de kruidenverkoop heeft ermee te maken dat mensen steeds luxer en uitgebreider gaan koken, denkt Juriën de Ruiter, filiaalmanager van supermarkt PLUS in Heerde. "Ook omdat restaurants gesloten zijn. In onze verkoop van verse kruiden zien we dat ook. Die neemt heel erg toe." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kruidenmix bevat weinig kruiden: 'Vooral zout en suiker'

"Mensen werken vaak via lijstjes en menu's", vervolgt de filiaalmanager. "Hoe het kruid verder smaakt, dat weten ze zelf misschien niet. Maar ze halen het toch omdat het bij het recept hoort."

Uitpakken met kerst

Volgens chef-kok London Loy gebruiken we tijdens kerst meer kruiden omdat we voor meer mensen koken en uit willen pakken. "Mogelijk met recepten uit andere culturen, die meer specerijen bevatten", legt hij uit aan EditieNL. 

Maar wat moeten we ná kerst nou met die kruiden? "Ik ben er absoluut voorstander van om de kruiden heel het jaar te gebruiken. Gebruik het een keer in een salade of op je sandwich", zegt Loy. "Het geeft veel smaak. Tijm kan bijvoorbeeld lekker door de yoghurt met granola en honing. Het smaakt heel goed met honing." 

Smaakbooster

Van de overgebleven kruiden kun je ook goed een kruidenolie maken. "Juist als je die bij elkaar doet, krijg je een goede smaakbooster", zegt de chef-kok. "Dan kan het dus door de salade, of je kan het over je groenten gooien. Je kan het ook in de bouillon verwerken. En let op: gooi de steeltjes zeker niet weg, daar zit veel smaak in. " 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze kruiden mogen niet ontbreken in je kruidenrek

Ook kruidenboter maken is een optie, maar dan moeten de kruiden natuurlijk wel vers zijn. "Zet de kruiden met hun steeltjes in een kommetje met water. Doe er een zakje met gaatjes overheen." Dan zouden de kruiden twee weken goed moeten blijven. "Maar dan moet je wel om de dag even het water verversen en de gele blaadjes van tevoren verwijderen." 

'Durf kruiden te gebruiken'

De belangrijkste tip van London? "Ga ermee experimenteren. Voeg de kruiden juist toe als het niet in het recept staat", zegt hij. "Mensen moeten niet bang zijn om het te gebruiken, ook al staat het niet in het recept. Durf kruiden te gebruiken." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore