Werkgevers kunnen hun thuiswerkende werknemers vanaf 1 januari belastingvrij een thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag geven. Dat bedrag is anderhalf jaar geleden door het Nibud berekend. Is dat niet aan de lage kant?
"Met de kennis van nu is de thuiswerkvergoeding aan de magere kant", zegt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen. "Gezien de stijging van energieprijzen en de inflatie lijkt een hoger bedrag wel voor de hand te liggen als je thuiswerkers tegemoet wil komen."
In die twee euro per dag zitten de kosten van dingen als koffie, verwarming, elektriciteit voor al je apparaten en toiletpapier. "Je hebt als je thuis werkt sowieso een goede werkplek nodig, met goede stoel en tafel. Daar moeten werkgevers voor zorgen, dat staat buiten die vergoeding", aldus Fortuin.
'Appels met peren vergelijken'
Maar die twee euro is niet genoeg om al die andere dingen te betalen, denkt ook Tweede Kamerlid Bart van Kent van de SP. "Het huidige bedrag is gebaseerd op een berekening van vorig jaar, uitgevoerd door het Nibud. Destijds stonden we er heel anders voor, er is veel veranderd in een jaar." De politicus vindt dat het Nibud een nieuwe berekening zou moeten maken: "Wat kost het vandaag de dag? Het bedrag moet daarop worden bijgesteld."

Energiespecialist Tomas Bleker van Pricewise zegt dat het 'appels met peren vergelijken is. "Vorig jaar juli stonden de elektriciteits- en gasprijzen op een historisch laag niveau en momenteel op hun hoogtepunt", legt hij uit.
Zo gaf het Nibud anderhalf jaar geleden aan dat elektriciteit per kilowattuur (kWh) 22 eurocent was. "Ervan uitgaande dat je per werkdag gemiddeld 2,3 kWh gebruikt, kom je uit op 50 cent per dag. Maar momenteel liggen de gemiddelde kosten al op zo'n 32 eurocent per kWh. Dat is per dag dan al 70 cent", vertelt Bleker.
Gasprijs
Ook boodschappen zijn duurder en is er een groot verschil in de gasprijs. "Het Nibud heeft het over een richtbedrag van 45 eurocent aan verwarmingskosten per dag als je thuiswerkt", zegt de energiespecialist. "In juli vorig jaar was de gemiddelde gasprijs 80 eurocent per kubieke meter gas. Inmiddels ligt die prijs op 1 euro 28. Als je uitgaat van twee of drie persoon in een huishouden heb je het over 2,5 a 3 kubieke meter per dag." De compensatie van het kabinet voor de stijgende energieprijzen is hier echter nog niet in meegerekend. Maar toch zegt Bleker: "Het huidige bedrag is echt wat aan de lage kant."