14,5 procent meer geïmporteerd

Champagne steeds populairder in Nederland, maar prosecco blijft geliefder

22 december 2021 15:19 Aangepast: 22 december 2021 16:36
Wijnspecialist Kirsten Abels en verslaggever Lonneke Haveman proosten met een glaasje bubbels Beeld © EditieNL

Oud en nieuw staat voor de deur en dat betekent dat er naast de oliebollen en appelflappen ook een glaasje champagne klaar moet staan. En Nederlanders weten de champagnefles ook buiten de jaarwisseling steeds beter te vinden, zo blijkt uit onderzoek van Bureau du Champagne. Maar hoe drink je je glaasje bubbels nou goed?

De champagne-import steeg in 2020 explosief ten opzichte van het jaar ervoor, met zo'n 14,5 procent. Dat komt neer op zo'n drie miljoen flessen. "Daarbij hoort wel de kanttekening dat we niet met de volle honderd procent kunnen zeggen of het ook om drinken gaat, het kan ook doorvoer zijn", zegt Grégoire van den Ostende, directeur van Bureau du Champagne. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bubbels tijdens de feestdagen? Champagnehuizen waarschuwen voor tekorten

Nederland wordt wel beschouwd als een land met veel groeipotentie als het om dure wijnen en champagne gaat, zegt Van den Ostende. "Ik geef zelf workshops en ik hoor van mensen in het vak dat Nederland een steeds interessanter land aan het worden is als het gaat om champagne. Ik voel dat er een grotere belangstelling voor is."

Prosecco

Toch staat Nederland op de elfde plek van importlanden. België staat bijvoorbeeld op nummer vijf. "Nederlandse consumenten hebben steeds meer interesse in champagne, maar toch zijn ze meer van de prosecco", vertelt Kirsten Abels, wijnspecialist en directeur van Domein Holset. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fransen woest op Russen om nieuwe champagnewet: 'Dit is schandalig'

"Prosecco wordt gemaakt van een andere druif dan champagne", zegt Abels. "Het wordt vervolgens op een manier gemaakt waarbij er minder contact is tussen de druif en de gist, waardoor de prosecco fruitig blijft. Ook heeft het daardoor een zachtere bubbel." Daar houden Nederlanders meer van dan van champagne, die volgens Abels vaak net wat robuuster en krachtiger is. 

Top drie champagne-importeurs 

Als het gaat om de import van champagne spant Groot-Brittannië de kroon. Op nummer twee volgen de Verenigde Staten en Japan gaat er met de bronzen medaille vandoor. In totaal zijn er vanuit de champagnestreek 244 miljoen flessen geëxporteerd in 2020. 

Bron: Bureau du Champagne 

Wijnjournalist Esmee Langereis Wijnjournalist Esmee Langereis

'Gastronomisch volwassen'

Ondanks het feit dat we dus op de elfde plek van importlanden staan, zijn we wel de enige uitschieter omhoog, vertelt wijnjournalist Esmee Langereis. "Als het om champagne gaat hebben we een beetje een calvinistisch imago. We staan in het buitenland bekend als een land dat graag afdingt op wijnen", zegt ze. "Als wij champagne kopen dan is dat alleen voor oud en nieuw."

Maar daar stappen we langzaam vanaf, zo blijkt uit de cijfers. "De afgelopen tien jaar zijn wij eigenlijk gastronomisch volwassen geworden. Er komen steeds meer luxere restaurants bij, waar champagne eerder geserveerd zal worden", zegt de wijnjournalist. "En de jongere generatie kijkt ook eerder naar kwaliteit, die gunt zichzelf meer. Ook champagnemerken als Moët spreken aan." 

Wijn-spijscombinatie

Voor de mensen die toch nog steeds vasthouden aan de oude vertrouwde prosecco, heeft directeur Abels een boodschap. "Ik raad aan om ook een keer voor de champagne of mousserende wijn te gaan. Je hebt een meer bittere, maar ook krachtigere smaak."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In 2022 is je wijn duurder en deze komt vaker uit 'nieuwe wijnlanden'

Hoe je zoiets dan drinkt? "Voor champagne heb je glazen met een groter gat, waardoor de bubbels en de geur beter te ruiken zijn. Zorg dus voor een licht gekoelde fles in het juiste glas", zegt ze. "Ook raad ik aan om te letten op de wijn-spijscombinatie. Je moet het leren te combineren met het juiste eten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore