Arbeidsmigranten

Verpleegkundigen uit Filipijnen aan ic-bed: is dat de oplossing?

22 december 2021 11:53
Een ic in Nederland, foto ter illustratie Beeld © ANP

Ziekenhuizen kampen met een tekort aan personeel op de intensive care, terwijl we die verpleegkundigen in de pandemie juist hard nodig hebben. Arbeidsbemiddelaar Otto Work Force wil daarom 200 ic-verpleegkundigen uit de Filipijnen naar Nederland halen. Zijn arbeidsmigranten de oplossing?

Zorgmedewerkers uit Azië halen, daar was de arbeidsbemiddelaar al mee bezig. "Toen er een nieuwe golf kwam, hebben we besloten dat project naar voren te halen", zegt Frank van Gool van Otto Work force. "We hebben hier nu weer strenge regels, mede omdat de ic-capaciteit achterblijft."

De migranten uit de Filipijnen kunnen daar volgens Van Gool bij helpen. "Het niveau van de zorg is daar hoog", zegt hij. "In de Filipijnen gaat al een kwart van de zorgmedewerkers naar het buitenland, het is echt een exportproduct. Veel zorgmedewerkers zijn daar werkloos, het is dus niet zo dat de zorg daar in de problemen komt."

Opleiding

De zorgmedewerkers worden natuurlijk wel goed voorbereid: zo krijgen ze na de sollicitatieprocedure een opleiding van drie maanden op de Filipijnen. Daarin krijgen ze les over de Nederlandse taal, omgangsvormen en ons zorgsysteem. Ook worden ze voorbereid op de medische toetsen die ze hier zullen krijgen. Van Gool hoopt dat de eerste arbeidsmigranten aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 aan de ziekenhuisbedden staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maandag 100 extra ic-bedden beschikbaar, maar meer wordt moeilijk

Hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy van de Vrije Universiteit vraagt zich af hoe solidair het is dat de ic-verpleegkundigen hierheen komen. "Ze kunnen hier natuurlijk meer verdienen dan in de Filipijnen. De kans bestaat dat de beste zorgmedewerkers dus naar het buitenland vertrekken, terwijl ze daar ook gewoon corona hebben."

Marcel Canoy Marcel Canoy

Meer uren werken

Canoy ziet het niet als de beste oplossing voor het arbeidsmarktprobleem in de zorg. Andere dingen zouden volgens hem beter werken. "De beste oplossing is dat vrouwen die nu parttime werken, een paar uur meer gaan werken. Als de helft van de mensen die nu 20 uur werkt straks 24 uur gaat werken, heb je geen probleem meer. Dat is een goedkope en betere oplossing."

Hij denkt dat een deel van deze groep daar wel toe bereid zal zijn. Wat ook meespeelt, is betere arbeidsvoorwaarden. "Daar kan je ic-verpleegkundigen die twijfelen mee overhalen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore