Ga naar de inhoud
Lockdown

Restaurants zitten met overgebleven eten: 'Geef het aan eenzame ouderen'

Mark ter Beek, eigenaar van Restaurant de Peer Beeld © EditieNL

Wat moeten restaurants met hun voedselvoorraden voor de kerst? Ondernemers zitten met grote voorraden, want veel inkopen voor de feestdagen waren al gedaan voordat de nieuwe lockdown werd aangekondigd. Wat kunnen ze met het overgebleven eten?

Om verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan zit Nederland sinds zondag weer in een lockdown. Een harde klap voor de horecaondernemers die hoopten op veel gasten met de feestdagen. 

Lockdown
Lees ook:
Lockdown door omikron: zijn we vroeg met ingrijpen, of laat met boosteren?

Restaurant De Peer in Breda zit met een voedselvoorraad ter waarde van 10.000 euro. "Het gaat om aardappelen, groente, fruit, maar ook vis, vlees en kant-en-klaarmaaltijden. Bijvoorbeeld tomatensoep, die hebben we al klaarstaan", zegt Mark ter Beek van het restaurant. 

Reactie Koninklijke Horeca Nederland 

Restaurant de Peer is niet de enige met dit probleem, zo schrijft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie aan EditieNL. "Uit een peiling blijkt dat 75 van de horecaondernemers al inkopen hadden gedaan voor de feestdagen. Veel bestellingen waren vorige week al geplaatst bij de groothandel en voor een deel afgeleverd. Dat kan niet meer worden teruggedraaid. KHN pleit daarom voor een koelkastvergoeding."

Schade

Het restaurant wordt niet alleen getroffen doordat etentjes tijdens de feestdagen zelf niet door kunnen gaan. "In de week voor kerst hebben veel bedrijven een kerstlunch geboekt. Dat kan ook allemaal niet meer doorgaan", zegt Ter Beek. Vanaf gisteren tot en met donderdag zou de zaak zo'n vijf- à zeshonderd gasten krijgen. "Die schade is nog groter dan de schade die je lijdt doordat kerst niet doorgaat."

Lockdown
Lees ook:
Lockdown ingegaan: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen op een rij

Daarom probeert De Peer gasten alsnog in beweging te krijgen om maaltijden af te halen. "Maar ja, dan moet je wel het hele proces omgooien én je wordt op hogere kosten gedreven. Maar je probeert de schade zoveel mogelijk te beperken", zegt Ter Beek. "Wat over is, dat gaat naar een groep ouderen die eenzaam is." 

Restaurantcampagne

De Peer werkt mee aan de restaurantcampagne Eet Met Je Hart, van Stichting Met Je Hart, een organisatie voor eenzame ouderen. "We zetten ons in veertig gemeenten in voor zelfstandig wonende ouderen die zich alleen voelen, zodat ze gewoon mee kunnen doen", zegt Marieke Eijsing van de stichting. Bijvoorbeeld door structureel ontmoetingen te organiseren.

En nu dus de restaurantcampagne. "Er zijn vijftig restaurants rondom Breda die eraan meedoen", zegt Eijsing. Eigenlijk houdt de actie in dat de stichting aan restaurantondernemers vraagt of hun gasten één euro over hebben voor Met Je Hart. Maar die gasten zijn er nu niet, want de restaurants zijn gesloten. "Toch zijn maaltijden van restaurants zeker welkom, zodat we ouderen blij kunnen maken. Het is leuk om te krijgen."

Voedselbank

Ook bij de voedselbank zouden die maaltijden welkom zijn, zegt Martin de Kok, voorzitter van de Tilburgse Voedselbank. Daar zijn 29 voedselbanken in Brabant en Zeeland bij aangesloten. "Tot op heden hebben we nog niets van restaurants gehoord. Maar het eten is enorm welkom. We hebben een gebrek aan voedsel, dus extra donaties zijn altijd welkom."

DNB
Lees ook:
DNB verwacht lagere economische groei door nieuwe lockdown

Maandag is de voedselbank open voor donaties. Al moet het eten voor het wordt aangenomen wel aan de voedselveiligheid voldoen. "Verse producten zijn ook welkom, maar we controleren natuurlijk de houdbaarheidsdatum." Of De Kok denkt dat restaurants ook aan de voedselbank gaan doneren? "Ik verwacht vanaf morgen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore