Ga naar de inhoud
Oproep

De weggeefwinkel van Appie puilt uit: 'Kom een mooie kerstoutfit halen'

Appie Wijma en zijn weggeefwinkel

Appie Wijma is de trotse eigenaar van een camping in het Groningse Opende, waar mensen die het wat minder breed hebben gratis op vakantie kunnen. Op het terrein is ook een weggeefwinkel te vinden, vol kleding die je mag meenemen zonder te betalen. Wijma heeft er inmiddels alleen veel te veel spullen, dus roept hij mensen op om voor de kerst mooie kleding bij hem te komen halen. Wie maakt hem los?

In de weggeefwinkel van Appie is alles gratis. Hij heeft kleding, ondergoed, dekens, handdoeken en baby- en kinderartikelen. Iedereen is welkom om te komen halen wat hij nodig heeft. "Bij andere uitgeeflocaties word je nog wel eens gescreend, maar bij ons hoeft dat niet. Ik ga op de eerlijkheid van mensen af", vertelt Appie aan EditieNL.

Dure kleding

De spullen in de weggeefwinkel zijn afkomstig van particulieren, maar ook van winkels die hun oude collecties doneren. "Er zit dus absoluut geen troep tussen. Iets weggooien doe ik dan ook vrijwel nooit."

Te
Lees ook:
Te weinig geld voor tampons? Bij Linda mogen vrouwen ze gratis komen halen

"Er zitten kwalitatief goede kleren tussen die vaak gloednieuw zijn. Zoals dure schoenen maar ook gloednieuwe handdoeken."

Niemandsland

Het aanbod aan nieuwe spullen groeit hard, maar er gaat maar weinig de deur uit. "Mijn camping ligt een beetje in niemandsland. Dat heeft zijn voordelen maar ook het enorme nadeel dat het voor sommigen gewoon onmogelijk is om er te komen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld geen auto of geld voor een buskaartje."

Alex
Lees ook:
Alex kreeg geld van ouders en moet 40.000 euro bijstand teruggeven: 'Nu 10 jaar armoede'

De kleding verzenden zit er volgens Appie ook niet in. "Het versturen van zo'n pakketje is niet gratis. Mijn vrijwilligers en ik verdienen hier niks aan, en dus kan ik het me niet veroorloven om pakketjes te gaan versturen."

Dus groeit de zee aan nieuwe spullen door, zonder dat er veel wordt weggegeven. "Er wordt zo ontzettend veel gebracht. Ik kan zo twee verdiepingen van een kledingwinkel vullen."

Outfit voor het kerstdiner

Toch hoopt Appie dat hij mensen met al zijn kleding een mooie kerst kan bieden. "Ik vind dat iedereen er met kerst netjes uit moet kunnen zien."

Geen
Lees ook:
Geen zin in gourmetten? 5 kerstdiners die wél origineel zijn!

Dus doet hij er alles aan om dit voor elkaar te krijgen. "Ik ga aankomende woensdag met een kraam in Groningen staan voor iedereen die er wat aan heeft. Heb je iets nodig, kom het dan halen. Je mag ook gerust hele zakken meenemen."