Ga naar de inhoud
Rode Kruis

Laat je sponsoren voor je goede voornemens: 'Dubbele stok achter de deur'

Iris van Deinse, Rode Kruis Beeld © iStock

Hoe zorg je ervoor dat je deze keer wel je goede voornemens haalt? Door je vrienden geld te laten doneren aan het goede doel, zo is in ieder geval het idee van het Rode Kruis. Met hun actie Kickstart 2022 kun jij je laten sponsoren voor het behalen van jouw doelen voor het nieuwe jaar.

Door middel van de actie hoopt het Rode Kruis dat mensen hun goede voornemens beter volhouden. "Stoppen met roken bijvoorbeeld. Als je je laat sponsoren dan is het zo dat je een stok achter de deur hebt", vertelt Iris van Deinse namens het Rode Kruis aan EditieNL.

Sponsoren en doneren

Het idee achter de actie is dat je door middel van je goede voornemens ook nog eens iemand anders kunt helpen. Alle opbrengsten zal het Rode Kruis namelijk gebruiken om noodhulp te bieden in binnen- en buitenland.

Jaarwisseling
Lees ook:
Jaarwisseling op spoedeisende hulp: van proosten naar alle hens aan dek

Iedereen die mee wil doen met de actie kan dit doen via de website van het Rode Kruis. Hier kan het goede voornemen ingevuld worden en kunnen vrienden en familie je sponsoren. "Je kan ook updates geven via het platform over je vooruitgang. Maar wij controleren niet, dat is het vertrouwen. Wel zullen we aanmoedigen."

Consistentie

Maar helpt het ook daadwerkelijk om de voornemens vol te houden? Gedragswetenschapper Dirkje van der Ven is positief over de actie van het Rode Kruis. "Ze maken gebruik van een commitment-techniek. Wij als mensen houden ervan om consistent te zijn, want anders ben je minder betrouwbaar", vertelt ze aan EditieNL.

Esther,
Lees ook:
Esther, Aäron en Indy hielden hun goede voornemens wél vol: 'Mijn lijf zei: klaar nu'

Als je vrienden en familie vertelt over je voornemens, houd je het makkelijker vol. "Want als je het niet volhoudt, dan ben je niet consistent en dus minder betrouwbaar. Je lijdt dan aan gezichtsverlies." Je directe omgeving inlichten kan daarom dienen als een stok achter de deur.

"En als je er dat geld aan verbindt, is dat een extra zetje. Want je belofte niet nakomen zorgt er in dit geval ook nog eens voor dat je niet aan een goed doel kunt doneren."

Duidelijke doelen

Naast je laten sponsoren zijn er volgens de gedragswetenschapper andere manieren om je doelen voor het nieuwe jaar te behalen. Dit begint al bij hoe jij jouw doelen vormgeeft. "Formuleer je goede voornemens goed en specifiek."

Valse
Lees ook:
Valse start gemaakt? Met deze tips houd je je wél aan je goede voornemens

Zeg bijvoorbeeld niet: ik ga gezonder leven. "Maak er 'ik ga minimaal één keer per week hardlopen' of 'ik ga een maand geen suiker eten' van." Dit biedt volgens Van der Ven meer houvast. "Want als je niet specifiek bent geef je er makkelijker aan toe."

Lockdown

Ook ziet Van der Ven de huidige lockdown als een kans voor mensen die gezonder willen eten in het nieuwe jaar. "Want je kunt niet meer uit eten, je kunt niet meer naar het café of de kroeg." Maar sporten kan juist een obstakel zijn. "Je kunt nu natuurlijk niet een sportschoolabonnement afsluiten. Je moet nu thuis gaan sporten of naar buiten, wat voor veel mensen nog best een drempel kan zijn."

Meest voorkomende goede voornemens

Ieder jaar weer hebben mensen goede voornemens. Om gezonder te leven bijvoorbeeld, of om iets beter op het geld te letten.

Deze goede voornemens zijn keer op keer het meest populair:

  1. Zich minder druk maken
  2. Meer sporten
  3. Afvallen

Bron: ING