Ga naar de inhoud
Toegankelijkheid

Patricia wil rolstoelplaten van Legostenen maken: 'Moet bewustwording creëren'

Patricia Oostendarp

Voor mensen die gebruik maken van een rolstoel is overal naar binnen kunnen niet altijd even vanzelfsprekend. De afwezigheid van een rolstoelplaat kan zorgen voor vervelende situaties bij het bezoeken van bijvoorbeeld winkels of restaurants. Hier wil Patricia Oosterdarp uit Neede verandering in brengen, door middel van Lego.

Het idee kwam van onze oosterburen. "Ik heb online een artikel gezien van de Lego Oma. Zij maakt oprijdplaten in Duitsland die zij uitdeelt aan ondernemers", vertelt ze aan EditieNL. "Dit wilde ik ook heel graag doen, dus stuurde ik haar een mailtje met de vraag of ik haar idee mocht toepassen in Nederland."

Actie op pauze

Patricia ging met veel enthousiasme aan de slag met haar project. "Ik had zelf een plaat gemaakt zodat ik wist hoeveel Lego ervoor nodig was en hoeveel tijd er gaat zitten in het bouwen van zo'n plaat."

Niet
Lees ook:
Niet achter, maar naast de rolstoel lopen dankzij deze uitvinding

Maar helaas gooide de coronapandemie roet in het eten. "Ik val gelukkig niet onder een risicogroep, maar ik wil alsnog de boodschap naar buiten brengen dat de coronaregels er niet voor niets zijn." Dus besloot ze te wachten.

Laagje voor laagje

Patricia is zelf nog de enige persoon in ons land met zo'n Legoplaat in haar bezit. "Hij ligt hier nu al ruim een jaar en hij is nog helemaal mooi." Hieruit blijkt dat de plaat stabiel genoeg is om daadwerkelijk gebruikt te kunnen worden. "Mijn kinderen staan er regelmatig op en gooien hem door de kamer, en er is nog geen stukje afgebroken."

Steenrijk
Lees ook:
Steenrijk door beleggen in Lego? 'De doos is belangrijk'

De plaat is opgebouwd uit verschillende lagen Legoblokjes. "Ik bouw hem laag voor laag op en gebruik ook een sterke lijm om ervoor te zorgen dat de stukjes niet loskomen terwijl de plaat gebruikt wordt."

Bewustwording

Zodra de coronasituatie het toestaat is Patricia van plan om middelbare scholieren in te zetten om de platen te maken. "Ik zou graag een maatschappijleerdocent willen vinden die mee wil werken. Ik wil de platen laten maken en verspreiden door de jeugd zodat zij zich bewust worden van waar ze nodig zijn en ook na gaan denken over toegankelijkheid."

Maar door de huidige avondlockdown en de aankomende strenge lockdown, ligt de actie helaas opnieuw stil. "Momenteel kunnen mensen mij helpen door mij Legosteentjes op te sturen. En zodra de scholen weer open zijn en ik er welkom ben zou ik graag gastlessen komen geven over mijn project."