Ga naar de inhoud
Nieuwe maatregelen

Nieuwe lockdown door omikronvariant: 'Je wordt er heel erg moedeloos van'

Data-analist Yorick Bleijenberg

We komen opnieuw in een strenge lockdown terecht en dat is een harde klap. Telkens wanneer het einde van de pandemie in zicht lijkt te zijn, lopen de coronacijfers en -varianten weer uit de hand. Deze keer vallen onze dromen van een lockdownloze samenleving in duigen door de komst van de omikronvariant. We worden er moedeloos van, maar we kunnen niet voorspellen hoe een virusvariant uitpakt.

Het is lastig om te voorspellen wat een nieuwe virusvariant gaat doen, vertelt data-analist Yorick Bleijenberg aan EditieNL. "Achteraf kunnen we goed zien wat een virusvariant heeft aangericht, maar omdat omikron heel recent is, weten we het niet. Terwijl we eigenlijk direct willen weten hoe een virusvariant zich gedraagt."

Dit worden de nieuwe maatregelen

Het kabinet zal vanavond een stevige lockdown aankondigen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. In het kort komt het erop neer dat alles dicht gaat. Alle scholen, alle horeca, alle niet-essentiële winkels en doorstroomlocaties moeten sluiten. En dus ook sportscholen, theaters, bioscopen, musea en zaken waar een niet-medisch contactberoep wordt uitgeoefend. Deze maatregelen moeten morgenochtend om 5.00 uur al ingaan. Dit melden bronnen aan RTL Nieuws.

Alles
Lees ook:
Alles dicht: kabinet besluit tot strenge lockdown

Toen de omikronvariant werd ontdekt in Zuid-Afrika, waarschuwde de WHO direct. En niet voor de eerste keer greep Nederland te laat in. "Hier in Nederland zijn we er vaak wat later mee. De lockdown die we nu krijgen komt er omdat we echt aan onze max zitten. We kunnen gewoon niks meer hebben." Nu krijgen we dus weer een strenge lockdown voor de kiezen. 

Teleurstelling

En daar worden wij als burgers erg moedeloos van, weet gedragswetenschapper Dirkje van der Ven. "Je wordt steeds overvallen door nieuwe maatregelen. Je weet nooit hoe lang het gaat duren, en het duurt altijd langer van vooraf gepland", vertelt zij aan EditieNL.

Dit zorgt voor veel teleurstelling. "Ik kan me goed voorstellen dat als de overheid steeds nieuwe maatregelen aankondigt, dat je daar weerstand van krijgt en dat mensen zich er minder aan gaan houden."

Extra
Lees ook:
Extra coronapersconferentie om 19.00 uur over strenge lockdown, Van Dissel geeft uitleg

Geen doel voor ogen

Volgens de gedragswetenschapper verliest de overheid vertrouwen. "Je wordt er ook wel heel erg moe van. Als er toch geen einde aankomt, wat heeft het dan voor zin om nieuwe maatregelen te nemen? Als je wilt dat mensen hun gedrag aanpassen, dan moeten ze een concreet doel hebben."

Maar de overheid kan het gedrag van het virus niet voorspellen en dat maakt het lastig om doelen te stellen. "Wat ik meekrijg is dat er weinig blik is op de toekomst. Het is te onzeker." En dat terwijl de overheid probeert om het optimisme erin te houden. "We geven het virus een harde klap, alleen dan loopt het toch weer mis."