Ga naar de inhoud
Prognose CBS

Nederlandse bevolking groeit hard: 20 miljoen mensen in 2060

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Nadat onze bevolkingsgroei wat afnam door de coronapandemie, zitten we dit jaar weer bijna op het oude niveau. En nu lijken we voorlopig wel weer even door te groeien. Volgens het CBS wonen er in het jaar 2060 voor het eerst 20 miljoen mensen in Nederland. Maar 20 miljoen mensen, op dat kleine stukje aarde, past dat wel?

De afgelopen decennia is de bevolking flink toegenomen. In 1950 hadden we zo'n 10 miljoen mensen. In 1990 de welbekende 15 miljoen en momenteel zitten we op 17,5 miljoen. Volgens een prognose van het CBS passeren we in 2036 de grens van 19 miljoen en zitten we in 2060 aan 20 miljoen Nederlanders.

Nederland stedenland

Maar hoe gaan we ervoor zorgen dat al die Nederlanders op dit stukje land gaan passen? "Er zijn mensen die zeggen: er zijn nog een hoop plaatsen om te bebouwen, want we hebben nog altijd minder dichtbevolkte steden dan bijvoorbeeld Singapore", vertelt demografisch socioloog Jan Latten aan Editie NL.

'Bevolkingsgroei
Lees ook:
'Bevolkingsgroei dit jaar weer bijna op niveau van voor pandemie'

"Dus als je kwantitatief kijkt, dan zal het passen in Nederland", zegt Latten. "Maar als je naar kwaliteit kijkt, dan zal dat eronder lijden." Bij Orange Architects willen ze dit voorkomen. "Nederland is een stedenland. Onze steden zitten allemaal aan elkaar geknoopt", vertelt Patrick Meijers aan EditieNL.

De hoogte in

Orange Architects is voorstander van de huidige steden op een aantal plekken 'verdichten'. "Want dat kan. We geloven niet in weilanden volbouwen, want juist dan krijg je hele monotone wijken." De hoogte in gaan is een logische optie. "Dan moet ook de publieke functie naar een hoger niveau worden gebracht."

Zo moet de leefomgeving qua voorzieningen en faciliteiten 'heel fijn gemaakt worden' voor mensen. "Dus zorgen dat ze niks tekort komen in de zin van winkels en supermarkten, et cetera."

Overbevolking
Lees ook:
Overbevolking is hét probleem

Dit is in het verleden weleens misgegaan. "Kijk maar naar hoe de Bijlmer ooit is ontstaan. Dat is een monofunctioneel voorbeeld. Het ziet er allemaal hetzelfde uit en de enige voorziening die het heeft is wonen. Het is eigenlijk een grote woonkazerne geworden. Dat zie je bij veel van die naoorlogse flats. Die monofunctionaliteit, zoals we die uit het Oostblok kennen, wil je voorkomen."

Zorgen maken

Maar of we ons zorgen moeten maken over de naderende bevolkingsgroei? "Nee, er zijn goede voorbeelden van steden waar 20 miljoen goed kan. Het heeft ook voordelen om dicht op elkaar te wonen. Kijk naar steden waar we graag naar op vakantie gaan: Londen en New York."

Als het slecht uitpakt, dan kunnen we te maken krijgen met Oost-Europese toestanden. "Maar dat gaat hier niet gebeuren, want wij willen de kwaliteit van zo'n dichtbevolkte stad goed houden. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook dat je het gevoel hebt dat je binnen no time in landschap staat. Dat is in een dichte stad goed te doen."

Het zorgelijke aan deze voorspelling is volgens Latten wel dat er geen plafond is aan de bevolkingsgroei. "De cijfers van het CBS zijn uitgerekend als de overheid er niks aan doet. En als dat zo blijft, dan kan het nog veel verder doorgroeien en zitten we dadelijk rond de 21 miljoen of meer."

De dichtstbevolkte plek ter wereld

20 miljoen, dat klinkt al veel, maar als we kijken naar het dichtstbevolkte stukje van de wereld, Macau, dan kan er nog wel wat bij. Nu wonen er 450 mensen per vierkante kilometer in Nederland. Dat kan, kijkend naar Macau, nog opgekrikt worden tot zo'n 19.400 per vierkante kilometer. Dat zou betekenen dat er zo'n 485 miljoen mensen in Nederland wonen. Maar dan wordt de Hoge Veluwe een stadspark, het IJsselmeer een stadsvijver en de rest dus volgebouwd. 

Bron: Quest