Ga naar de inhoud
Veilige thuisbubbel

De kerstvakantie wordt vervroegd: zo vermaak je je kinderen thuis

Twee schoolstoeltjes op tafel Beeld © ANP

Voor de meeste basisscholen begint vrijdag al de kerstvakantie. Dit komt doordat het demissionaire kabinet besloot de scholen een week eerder te sluiten in verband met corona. Maar: wat moet je als werkende ouder met je kinderen die thuiszitten? Er is veel leuks buiten de deur, maar er is ook genoeg te doen in je veilige gezinsbubbel.

Bij indoorspeeltuin Ballorig wordt door de vervroegde kerstvakantie extra drukte verwacht, vertelt directeur Jeroen Horbach. "Ik verwacht dat er meer ouders bij ons komen werken, terwijl hun kinderen hier kunnen spelen", zegt hij. "Maar ik verwacht ook dat ouders redelijk goed zullen luisteren naar de overheid en niet massaal de binnenspeeltuinen zullen opzoeken."

Want als dat wel zou gebeuren, dan verschuift het besmettingenprobleem zich toch alleen maar? "Voor een deel ja. Kinderen kunnen namelijk het coronavirus bij zich dragen en dus overdragen zonder dat ze klachten hebben", zegt Ellanie de Bruijne, deskundige infectiepreventie bij Ziekenhuis Amstelland. Om de besmettingenstroom onder kinderen te stoppen heeft het demissionaire kabinet besloten de kerstvakantie te vervroegen. 

School
Lees ook:
School dicht, binnenspeeltuin afgeladen? 'Zo druk als in de vakanties gaat het niet worden'

Ook voor de ouders luidt een advies: zoek elkaar niet op, breng de kinderen niet bij elkaar en laat vooral ook opa en oma niet oppassen. "Dus als het vervolgens een stukje drukker wordt in de binnenspeeltuinen – al zijn er daar natuurlijk ook beperkingen – en als kinderen geen anderhalve meter afstand hoeven te houden, dan kunnen ze elkaar daar besmetten in plaats ven school", zegt De Bruijne.  

Zelftest

Daar moet volgens De Bruijne wel een kanttekening bij worden geplaatst. "Het aantal kinderen dat naar school gaat is veel groter dan het aantal kinderen dat komende week een speelparadijs zal bezoeken", zegt ze. "Bovendien is het zo dat verspreiding vooral plaatsvindt als kinderen langdurig intensief contact hebben. Die kans is dus veel groter als je de hele dag in hetzelfde klaslokaal zit dan wanneer je elkaar op de glijbaan passeert." 

Toch een indoorspeeltuin bezoeken? Dan is een zelftest altijd een goed idee, zegt De Bruijne. "Ik wil niet zeggen dat dat volledig veilig is, maar het risico dat jouw kind het virus overdraagt aan andere mensen wordt daarmee wel kleiner." 

Veilige gezinsbubbel

Massaal naar de indoorspeeltuin gaan is dus niet per se een goed idee. Bovendien zitten ze ook een keer vol. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je met je kinderen kunt doen, waarbij je ook nog eens in je eigen veilige gezinsbubbel blijft. "Veel ouders werken gewoon nog, dus maak voor je kind een dagschema: hij of zij moet twee uurtjes zichzelf vermaken en daarna ga jij samen met je kind wat doen", tipt Hilde Tholen van Ouders van Nu. 

Run
Lees ook:
Run op vakantieparken door vervroegde kerstvakantie

Zo kun je bijvoorbeeld kerstkaarten maken of een kerststukje. "Of laat ze speelgoed uitzoeken voor de speelgoedbank, zodat ze andere kinderen daar blij mee kunnen maken", zegt Tholen. Denk ook aan dingen als koekjes bakken, picknicken in de woonkamer of een thuisbioscoop maken. "Houd het vooral relaxt en ga ontspannen die vakantie in. Het is niet erg dat er meer schermtijd is dan normaal."