Ga naar de inhoud
IQ hoger dan 130

Arjen is hoogbegaafd en buschauffeur: 'IQ kan je ook in de weg zitten'

Arjen heeft een IQ van 137 Beeld © EditieNL

Hersenchirurgen en ruimtevaartingenieurs zijn niet per se slimmer dan de rest van de bevolking, blijkt uit Brits onderzoek. Ze blinken wel uit in bepaalde vaardigheden. Een hoog IQ hoeft dan ook geen garantie te zijn om hoog op de maatschappelijke ladder te komen. "Het kan je ook in de weg zitten."

De 49-jarige Arjen van der Lely uit Schiedam is buschauffeur en heeft een IQ van 137. Hij is dus hoogbegaafd. "Dat zou je misschien niet verwachten", vertelt hij aan EditieNL. Hoogbegaafd zijn betekent echter niet meteen dat je ook een hoge functie hebt. "Als hoogbegaafde kun je alles, maar je moet het wel doen en durven. Dat is de drempel."

IQ boven de 130

De meeste mensen hebben een IQ tussen de 85 en 115. Onder de 85 ben je laagbegaafd. Bij een IQ boven de 130 ben je hoogbegaafd. Ongeveer 2 procent van de Nederlandse bevolking is hoogbegaafd.

Bron: Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen

Britse
Lees ook:
Britse studie: hersenchirurgen en ruimtevaartingenieurs niet slimmer dan wij

Arjen liep daar tegenaan in zijn leven. "Een hoog IQ kan je ook in de weg zitten", zegt hij. "Ik had er meer uit móeten halen, maar die kans heb ik verkwanseld door omstandigheden. Dat is jammer." Toch is hij ook heel gelukkig met zijn werk als buschauffeur. "Ja, absoluut. Het voelt gewoon lekker."

Presteren

Een IQ boven de 130 is dus geen vrijkaartje om bovenop de maatschappelijke ladder te komen. "IQ zegt heel weinig over waar je terecht komt", zegt hoogleraar Lianne Hoogeveen van de Radboud Universiteit. Ze is gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. "Het is een van de factoren die je mogelijkheden geeft in het leven: dat kan goed en minder goed uitpakken."

Als het goed uitpakt hebben we het over succesvolle intelligentie. "Dan zijn mensen analytisch heel sterk en ook creatief, en kunnen ze dat in de praktijk brengen", zegt Hoogeveen. "Maar er zijn ook mensen die heel analytisch en creatief zijn maar niet in staat zijn om dat om te zetten tot een vorm van presteren."