Kamp Amersfoort en kinderbegraafplaats

Geesten oproepen, hoe ver mag het gaan? 'Doel is troost bieden'

17 december 2021 10:49 Aangepast: 17 december 2021 11:01
EVP-mediator Frans Schmidt-Gieskens Beeld © EditieNL

Geestenjagers zochten niet alleen bij een kinderbegraafplaats naar overleden zielen, maar ook bij Kamp Amersfoort. De gemeente Amersfoort heeft de Nationale ombudsman gevraagd om er onderzoek naar te doen. De uitkomsten worden vandaag gepresenteerd. Hoe ver mag je eigenlijk gaan met seances en jagen op geesten?

Iemand die regelmatig contact legt met geesten is Frans Schmidt-Gieskens. Hij is een zogeheten EVP-mediator, iemand die contact maakt via bandstemmen. "Ik haal energie uit radioruis."

"Het werkt als volgt: een persoon wil contact maken met een overleden familielid. Zij stelt een vraag en die herhaal ik terwijl ik mijn hand op de radio leg." Vervolgens komt er ruis uit het apparaat. Die luistert hij af om zo het antwoord van de overledene te horen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ophef om oproepen van geesten bij kindergraven Amersfoort, burgemeester betuigt spijt

Dat is zijn manier van een seance, maar het kan op vele manieren. "Wat er op de kinderbegraafplaats gebeurde is daar ook een voorbeeld van, maar dat kan niet om verschillende redenen", zegt de mediator. "Een seance hoef je allereerst niet op locatie te doen, want de geest van een overledene blijft niet hangen op één plek. Die zweeft tussen ruimte en tijd."

Respectloos

"Maar het allerbelangrijkste bij een seance is respect. Dat op een begraafplaats doen is respectloos", vervolgt Schmidt-Gieskens. "Ik doe het gewoon bij mij thuis. Nuchter, zonder kaarsjes en dat soort opsmuk. En als ik het op locatie doe dan is het in een verlaten gebouw of op plekken waar al jaren niemand meer is geweest."

De seances op kinderbegraafplaats Rusthof en bij Kamp Amersfoort gaan inderdaad veel te ver, vinden ze ook bij Stichting Skepsis. "Dat je een seance uitvoert is één ding, maar op zulke plekken kan dat echt niet", zegt Pepijn van Erp van de stichting.

Geldprijs

De naam van de organisatie zegt het eigenlijk al: er is scepsis over mensen die beweren paranormaal te zijn en contact te kunnen hebben met geesten. "We hebben dan ook een geldprijs van tienduizend euro voor mensen die ons kunnen bewijzen dat het wel echt is", aldus Van Erp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medium keurt geesten oproepen op begraafplaats af: 'Zo werkt het niet'

Over één ding moet er echter geen onduidelijkheid ontstaan: Stichting Skepsis is niet tegen seances en wil er niet voor zorgen dat deze ophouden. "We willen het kritisch onderzoeken als mensen beweren contact te kunnen leggen met overledenen", zegt Van Erp. "Maar we willen niet dat mensen opgelicht worden. Als je er een bijwoont en het ziet als een soort toneelstuk is er niets mis mee."

Troost bieden

Voor contactlegger Schmidt-Gieskens is het overigens wel meer dan een toneelstuk. "Mensen komen naar mij toe in de hoop contact te vinden met overleden dierbaren. Meestal om bepaalde vragen te stellen. Of de overledene nog gelukkig is en of diegene nog een taak in het hiernamaals heeft", zegt hij. "Mijn doel is dat ik mensen troost bied."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore