Tornado's

Rampen uit films werkelijkheid: 'In Nederland onmogelijk'

14 december 2021 12:17
Een scène uit The Day After Tomorrow Beeld © ANP

Het midden van de Verenigde Staten werd afgelopen weekend geteisterd door tornado's, die een spoor van vernieling achterlieten. Vooral de staat Kentucky werd zwaar getroffen, met tientallen dodelijke slachtoffers. Het lijkt wel een scenario uit een rampenfilm. De gelijkenis met zulke films is dan ook snel gemaakt. Zijn er in Nederland films met een mogelijk voorspellende waarde?

Wie de films The Day After Tomorrow uit 2004 of Into the Storm uit 2014 keek toen ze uitkwamen, kon zich misschien niet voorstellen dat zoiets ooit werkelijkheid zou worden. Toch komt de reeks tornado's van afgelopen weekend behoorlijk in de buurt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodental tornado's VS boven de 80, nog vele vermisten

"Als gevolg van klimaatverandering kunnen we veel extremere omstandigheden gaan zien", zegt meteoroloog Reinier van den Berg tegen EditieNL. "Zoals warmer weer, windhozen en overstromingen." Daar hebben we ook in Nederland voorbeelden van. "De valwinden in Leersum, zoiets kunnen we vaker gaan zien want dat hoort bij het warmere klimaat. Of de overstromingen in Limburg, België en Duitsland."

Puzzelstukken

Maar dat films later werkelijkheid worden, is vooral toeval. "Elk jaar worden er duizenden films gemaakt. Er zit er altijd wel een goed", zegt filmdeskundige Rudi de Boer. Eentje die recent ook werkelijkheid leek te worden, is Contagion. "Daar ging het over een virus uit China. Dat verhaal zien we nu terug." Er zijn volgens De Boer in en om Nederland weinig films met een mogelijk voorspellende waarde. "Hollywood overdrijft het altijd."

Maar zo'n rampenscenario zal in Nederland sowieso minder snel uitkomen. "Dat is zo goed als onmogelijk", zegt meteoroloog Van den Berg. "De omstandigheden zijn heel uitzonderlijk. Dan moeten allerlei puzzelstukjes op de goede plek vallen. Die omstandigheden zoals warmte, vocht en veel wind zijn in onze delen van Europa veel zeldzamer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore