Ga naar de inhoud
Herinneringen inkleuren

Op deze rouwauto kun je tekenen: 'Maakt gevoel zichtbaar'

Arno Boll en zijn rouwauto waar je op kan tekenen Beeld © Arno Boll

Een rouwauto waar je op kan tekenen: rouwvervoerder Arno Boll (38) uit Veen heeft het bedacht. Onder andere voor kinderen, om ze zo meer bij een uitvaart te betrekken, maar eigenlijk gewoon voor iedereen die niet in de gelegenheid is om vooraan te staan met een speech. "Zo kun je letterlijk je herinnering inkleuren."

Arno had het idee al ongeveer een jaar in zijn hoofd. Inmiddels is het tot leven gekomen: zijn rouwauto is voorzien van speciale folie waar je op kunt tekenen of schrijven met krijtstift. Na een uitvaart wordt het weer uitgewist met speciaal materiaal. "Want je wilt niet dat het er tijdens een rit afgaat." 

Het is onder andere dus bedoeld voor kinderen. "Bij een uitvaart wordt geprobeerd om kinderen er zoveel mogelijk bij te betrekken. Dit is een stukje extra. Je kunt je herinnering letterlijk inkleuren", zegt Arno. Zijn idee is ook voor mensen met een beperking. "Die hebben soms ook wat moeite om uiting te geven aan een stukje gevoel. Door te kleuren kun je je gevoel zichtbaar maken." 

Iets achterlaten

Maar eigenlijk is het gewoon voor iedereen die niet per se op de voorgrond kan of wil treden om zijn herinneringen aan de overledene kenbaar te maken. "Ik kan het mezelf herinneren van toen ik jonger was: je zit in zo'n dienst en je bent wat afzijdig", zegt Arno. "Het is fijn om zonder per se op de bühne te treden iets achter te laten."

Emiel
Lees ook:
Emiel moest vlak na de crematie van zijn zoontje weer werken: 'Onbegrijpelijk'

Dat kan ook een los plaatje zijn bijvoorbeeld, dat erop wordt geplakt. Dat heeft Arno ook ontwikkeld. "We worden niet allemaal tachtig, je hebt ook jonge mensen die overlijden", zegt hij. "Stel dat diegene een grote vriendengroep heeft, dan kunnen ze allemaal iets op de rouwauto zetten. Coronaproof, want iedereen kan volop afstand houden van elkaar." 

'Ik zie het wel breder'

Tot nu toe heeft nog niemand voor een uitvaart gebruik kunnen maken van de optie om te tekenen op de rouwauto. "Alleen mijn kinderen hebben erop getekend. Ik wilde het helemaal klaar maken voor ik het aan een uitvaartondernemer voorleg." Nu is het een kwestie van bekendheid krijgen met het idee, onder andere door de klanten aan te schrijven. 

Uitvaartorganisatie
Lees ook:
Uitvaartorganisatie DELA zet koelunits neer bij rouwcentra door hele land

En of Arno wil dat meer rouwvervoerders zijn idee zouden overnemen? "Het is leuk als jouw idee bij jou blijft, maar ik zie het wel breder. Dat kan natuurlijk gewoon", zegt hij. "Als het wordt overgenomen, dan gebeurt dat en dan is dat ook niet erg. Het is alleen maar mooi."