Ga naar de inhoud
Ongebruikelijk dier

Papegaaiduikers spoelen aan op Texel: hoe kan dit gebeuren?

De aangespoelde papegaaiduikers

De afgelopen twee weken zijn er twintig papegaaiduikers aangespoeld langs de Nederlandse kust, zoals op het strand van Vlieland. Opmerkelijk, want de pinguïnachtige vogels worden bijna nooit in ons land gezien, vooral niet in deze hoeveelheid. Hoe kan dit dan gebeuren?

De vogels broeden normaliter op eilanden bij de kust van Noorwegen of Schotland. Het is niet voor het eerst dat er een voor Nederlandse begrippen ongebruikelijk dier aanspoelt. Zo spoelde vorige maand nog twee spitssnuitdolfijnen aan op het strand van Monster.

Massastrandingen

Kees Camphuijsen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee merkt dat er steeds vaker grote groepen dieren aanspoelen. "Deze herfst hebben we twee massastrandingen achter elkaar gehad die we slecht konden verklaren", vertelt hij aan EditieNL. Hierbij ging het om bruinvissen en het waren voornamelijk zwangere vrouwtjes.

Potvis
Lees ook:
Potvis 'Pieter' leefde nog toen hij aanspoelde in Zeeland

Niet veel later in september strandden er een enorme hoeveelheid aan zeekoeten. "Iets van 1500 waren het er, dat is behoorlijk veel voor die tijd van het jaar. Het waren bijna allemaal vaders met kuikens."

Verschillende oorzaken

Hoe kan het dat deze dieren steeds bij ons aanspoelen? Hier is volgens Mardik Leopold, onderzoeker aan WUR, geen eenduidige oorzaak voor te geven. "Het verschilt per geval, het zijn hele verschillende dieren en dus zijn er ook verschillende verklaringen", vertelt hij aan EditieNL.

Zeldzame
Lees ook:
Zeldzame zeeschildpad spoelt aan in Zeeland: 'Hoort niet in Noordzee'

Algen zouden een van de mogelijke oorzaken kunnen zijn volgens Camphuijsen. "Deze algen zouden de prooivis van die dieren vergiftigd kunnen hebben." En dus lijkt het voedsel een belangrijke oorzaak van het toenemende aantal aangespoelde dieren.

Klimaatverandering

Dit kan volgens Leopold in verband gebracht worden met klimaatverandering. De vissen waar de dieren op jagen verhuizen namelijk. "En die dieren zitten vast aan die broedkolonie en die gaan daar dus achteraan. Dat zou best eens aan de hand kunnen zijn."

En ook de soorten zelf verplaatsen zich vanwege de temperatuur van het water. "Door de klimaatverandering schuiven dieren uit het zuiden iets op naar het noorden. Zo kunnen we meer zeeschildpadden verwachten, maar ook maanvissen en misschien wel haaien."