Ga naar de inhoud
Minderbedeelden

Natasja verspreidt sjaals voor de koude winter: 'Iedereen verdient warmte'

Natasja van Alphen hangt sjaals op voor iedereen die het nodig heeft

Een dikke sjaal, een paar warme handschoenen en een muts, deze kledingstukken houden ons heerlijk warm tijdens de koude winterdagen. Maar voor mensen die onder de armoedegrens leven is het bezit van deze dingen niet zo vanzelfsprekend. Hier wilde Natasja van Alphen uit Tilburg verandering in brengen, en dus verspreidt zij warme winterkleding voor iedereen die het nodig heeft.

In 2016 startte Natasja haar actie. "Ik zag een bericht op Facebook langskomen vanuit de Verenigde Staten. Daar hingen ze winterjassen op voor iedereen die ze nodig had", vertelt ze aan EditieNL. "Dat vond ik heel mooi en ik kreeg er een heel fijn gevoel bij."

Dus leek het Natasja een goed idee om de actie naar Nederland te brengen. "Ik koos ervoor om met sjaals te beginnen, want jassen moeten ook maar net passen. Een sjaal past iedereen." Natasja begon met het verspreiden van haar eigen sjaals maar al snel stapte ze over op sjaals van de kringloop toen bleek dat mensen wel degelijk behoefte hadden aan de warmte. "Binnen een halfuur of een uur waren ze al weg."

Meer verspreiders

Hierdoor realiseerde Natasja zich dat de sjaals erg hard nodig waren. "Ik ben toen een Facebookpagina, en later ook een Instagramaccount, gestart om anderen aan te moedigen om hetzelfde te doen." En met succes, want jaarlijks melden tientallen mensen zich bij Natasja die ook graag hun steentje bijdragen. "Jaarlijks doen er tussen de dertig en veertig steden en dorpen mee, in zowel Nederland als in België."

Een
Lees ook:
Een koude winternacht: ramen open of dicht?

De kledingstukken verspreidt Natasja strategisch door haar woonplaats. "Ik leg bijvoorbeeld spulletjes voor kinderen in de looproutes naar scholen. Ook verspreid ik spullen bij bushokjes, in de trein en op stations." Natasja vindt het vooral belangrijk dat de spullen niet op centrale plekken terecht komen. "Mensen die dit nodig hebben, willen niet gezien worden, bij veel mensen heerst er enorm veel schaamte."

Via haar sociale media ontvangt Natasja veel positieve reacties. "Naast mensen die me vragen hoe ze kunnen helpen, krijg ik berichtjes van mensen die zelf zijn geholpen door mijn actie. In de loop der jaren heb ik al best wat berichtjes mogen ontvangen."

Bijzondere bedankjes

Zo ontving Natasja een bericht van iemand die haar erg dankbaar was voor de sjaal die zij vond. "Ze vertelde mij dat ze buiten op een bankje zat, het was koud en ze zag het leven op dat moment eigenlijk niet meer zitten. Toen zag ze de sjaal wapperen aan een lantaarnpaal. Ze vond het een mooie sjaal en dacht dat iemand hem had verloren."

Er
Lees ook:
Er lag een beetje sneeuw, het was koud, maar de échte winter is er nog niet

Maar dit was niet het geval. Op het kaartje dat Natasja aan de sjaal had gebonden, las ze: Ik ben niet kwijtgeraakt, neem mij gerust mee als je het koud hebt. Want ik ben hier om je warmte te geven. "Dit veroorzaakte een omslag in haar gedachtegang over het bestaan van goede mensen in deze wereld. Een jaar na deze gebeurtenis kreeg ik haar berichtje, waarin ze mij vertelde dat ze er nog steeds is en mij erg dankbaar is voor het redden van haar leven."

Olievlek

Na meer dan vijf jaar is Natasja dan ook nog even enthousiast over haar actie als toen zij begon. Ze hoopt dat haar actie ieder jaar zal blijven groeien. "Want iedereen verdient warmte. Ik wil dat het als een olievlek verspreidt. Als dit in iedere plaats zou kunnen gebeuren, dan zou dat het grootste geschenk ooit zijn."