Ga naar de inhoud
Avondlockdown

Kroeg dicht? Geen probleem: steeds meer mannen bouwen eigen mancave

Mike van den Veer bouwde zijn eigen mancave

Bier, een dartbord en een biljarttafel. Het zijn zomaar wat elementen die je kunt tegenkomen in de gemiddelde mancave. Menig huis bevat anno 2021 zo'n ruimte waar de man des huizes (een deel van) zijn vrije tijd doorbrengt. En zo'n mancave zou tijdens de coronacrisis flink aan populariteit hebben gewonnen.

Nu de horeca al om 17.00 uur de deuren moet sluiten, kan een mancave een oplossing bieden. Al twee jaar verkoopt Damian van Weelden van Cave and Garden alles wat je nodig hebt voor een gezellige mancave. "We zijn eerst begonnen met het maken van bars en buitenkeukens. Dat is langzaamaan veranderd naar mancaves", vertelt hij aan EditieNL.

Kroegen dicht, mancave open

Het bedrijf merkt dat de coronacrisis bijdraagt aan de populariteit van de mancave. "Ik zie sowieso veel klanten die het daarover hebben: ze kunnen niet meer naar de kroeg en daarom besteden ze nu meer tijd en geld aan het gezellig maken van hun eigen huis."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet bekijkt verlenging avondlockdown, mogelijk met aanpassingen

Van Weelden heeft zelfs zijn baan opgezegd om zich volledig te kunnen storten op de mancavebusiness. "De producten die het beste verkopen zijn decoraties, en dan voornamelijk de metalen borden voor aan de muur. Ik denk dat het vooral te maken heeft met het feit dat die vaak cadeau worden gedaan."

Daar houdt het aanbod niet op. "We doen eigenlijk alles op het gebied van producten voor mancaves, van tafeltennistafels tot shotglazen in de vorm van horens." En dat is niet alleen maar voor de mannen. "We hebben ook producten voor she-sheds, de variant voor vrouwen."

Eigen mancave

Ook Mike van den Veer bouwde zijn eigen mancave. "Ik wilde aanvankelijk een buitenkeuken op de plek waar de mancave nu staat, maar helaas is dat er niet van gekomen", vertelt hij aan EditieNL.

Binnenkijken
Lees ook:
Binnenkijken bij de mancave van Bas (en meer)

De locatie werd bezet gehouden door een paard van een familielid dat met pensioen was. "Na het overlijden van het paard ben ik begonnen met het ontwerpen en het ombouwen van de stal tot een mancave."

Mike bouwde zijn mancave al voor het begin van de coronacrisis. "Het idee kwam volledig uit mijn koker, mijn vrouw had geen vinger in de pap." Maar de ruimte is absoluut niet alleen voor mannen bestemd. "Mijn vrouw is ook altijd welkom."

Nooit klaar

In de mancave van Mike is er geen pingpongtafel of voetbaltafel te vinden. "Maar meer wat standaard dingetjes die allemaal een verhaal hebben. Sommige spullen komen ook bij de kringloop vandaan."

Van
Lees ook:
Van oud schapenhok naar een mancave aan huis

Wel beschikt de mancave over een bar. "Die kon niet ontbreken." En voor de muziekliefhebber is er ook genoeg te doen. "Muziek is een van mijn hobby's, er zijn dan ook een geluidsinstallatie en een mengpaneel aanwezig."

Toch is Mike nog niet klaar met het bouwen van zijn ideale mannenhol. "Elke keer sta ik er en dan denk ik: dit wil ik nog veranderen, of dit wil ik toch anders. Er stond eerst een hoekbank in, die heb ik inmiddels verruild voor een stamtafel van steigerhout, die ik zelf heb gemaakt. Zo zijn er telkens wel dingetjes die je kan aanpassen."