Gezondheidsklachten

Wonen in een huis vol schimmel: 'Ik voel me benauwd en heb hoofdpijn'

10 december 2021 16:14 Aangepast: 10 december 2021 16:22
Rachel baalt ontzettend van de schimmel in haar huis Beeld © EditieNL

Groene vlekken op de muren in de woonkamer en zwarte sporen in de badkamervoegen. Helaas hebben veel huishoudens te maken met schimmel. Zo ook Rachel, die elke dag kampt met hoofdpijn en benauwdheid. Kan dat door de schimmels komen?

Van alle huishoudens in Nederland heeft 19 procent te maken met vocht en schimmel. Bij oude huurwoningen die gebouwd zijn vóór 1945 is het percentage fors hoger, namelijk 40 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid.

Rachel Remst weet er alles van. Haar huis in Tilburg zit vol schimmel, van de muren tot de voorraadkast en de kozijnen. "Het belandt ook op mijn kleding, tassen en andere spullen. Ik heb zelfs al meubels weg moeten gooien. Ik ben er zo klaar mee dat ik eigenlijk wil verhuizen", vertelt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorkom schimmel op de potgrond van je kamerplant

In principe komen schimmels overal voor, vertelt Jos Houbraken, microbioloog aan het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. "Je ademt ze in als je door het bos of over straat loopt, maar ook in huis. Dat is heel normaal. Het wordt pas een probleem als deze schimmels in je huis gaan groeien en de schimmelplekken zichtbaar worden", vertelt hij aan EditieNL.

Vochtige omgeving

Van de miljoenen schimmelsoorten die er bestaan zijn er zo'n 150 die in huizen kunnen groeien. "Huizen zijn niet de meest ideale omgeving voor schimmels. Het is er over het algemeen droog en daar kunnen ze slecht tegen. Maar als er bijvoorbeeld vochtproblemen zijn, dan kunnen ze er wel goed groeien", vertelt Houbraken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ilse kleurt kleding met schimmels: 'Duurzamer dan standaard verf'

Welke schimmel waar groeit, hangt af van de plek en de omstandigheden. "In de badkamer is er vaak niet voldoende ventilatie. Op het ene moment is het er vochtig, vervolgens weer extreem droog. Er kan daardoor alleen maar een schimmel groeien die goed kan omgaan met die continue verandering. Als er ergens lekkage is, groeit er weer een andere schimmel. Daarnaast groeit de ene schimmel beter op behangpapier en andere op hout."

Gezondheidsklachten

Rachel heeft veel last van kortademigheid en hoofdpijn, en is ervan overtuigd dat haar gezondheidsklachten veroorzaakt worden door de schimmel. "Ik heb zelfs een puffer om mijn benauwdheid tegen te gaan. Ook mijn buren hebben er last van. Laatst logeerde ik in Limburg en voelde ik me meteen een stuk beter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Levensgevaarlijke schimmels rukken op, onderzoekers slaan alarm

Schimmels in huis kunnen volgens microbioloog Houbraken inderdaad leiden tot gezondheidsklachten. "Wanneer en of die optreden, hangt af van de persoon en de schimmels. Sommige mensen krijgen geen last, anderen bouwen een allergie op."

Lekkages

Over het algemeen zijn schimmels in je woning onwenselijk. "Het zijn geen gezonde schimmels zoals die in brood, kaas en champignons." Toch is de ene schimmel gevaarlijker dan de ander. "Er zijn schimmels, zoals de Stachybotrys, die bepaalde gifstoffen aanmaken. Daar kun je zelfs longbloedingen van krijgen. Deze schimmel groeit normaliter niet in je badkamer, maar op plekken waar veel vocht zit – denk aan flinke lekkages."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore