Gadget

Hoe veilig is de AirTag? 'Zorgen maken niet nodig'

08 december 2021 17:46 Aangepast: 09 december 2021 08:32
Foto ter illustratie Beeld © ANP

Het lijken handige gadgets, maar ze kunnen misschien wel misbruikt worden door criminelen: AirTags. Het zijn kleine gps-trackers van Apple die je bijvoorbeeld op je sleutelhanger kunt plakken, zodat je altijd je sleutels kunt terugvinden. Maar in Canada gebruiken criminelen de apparaatjes om dure auto's te stelen. Hoe veilig zijn zulke gps-trackers?

De Canadese politie waarschuwde voor criminelen die de gadget gebruiken om auto's te stelen. Ze plakken de AirTag op zo'n auto om die te kunnen volgen en als die op een rustige plek staat te stelen. Zeker vijf auto's zouden de laatste tijd op deze manier gestolen zijn.

De politie in Nederland herkent het beeld niet. "Dit probleem zien wij nog niet in Nederland", laat een woordvoerder weten. Wel is het lastig in kaart te brengen, denkt de politie, zeker omdat het apparaatje nog niet lang op de markt is.

Beveiliging

Maar populair is de gadget zeker al. Je kunt je spullen er dan ook goed mee in de gaten houden, weet Erwin van der Zande van Bright. Maar kan dat ook bij andere mensen of hun spullen? "Op papier lijkt dat heel makkelijk, maar dat valt in de praktijk vies tegen", zegt Van der Zande tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple past AirTags aan om risico op stalking te verkleinen

Apple heeft namelijk een beveiliging ingebouwd: de AirTag staat gekoppeld aan een telefoon. Als die vervolgens te lang 'meereist' met een andere iPhone, krijgt die telefoon een melding. Ook gaat de gadget piepen. Als iemand anders dus een tracker in jouw rugtas stopt, kom je daar op die manier gauw genoeg achter. "Maar het is nooit waterdicht, iemand die handig is zou de speaker er nog uit kunnen halen."

Ook andere merken hebben soortgelijke apparaatjes op de markt gebracht die je kunt gebruiken om je spullen terug te vinden. Van der Zande denkt niet dat we er bang voor moeten zijn dat mensen hier veel misbruik van gaan maken. "Ik zou me niet te veel zorgen maken. Als jij in een precaire situatie zit, met bijvoorbeeld een ex die je lastigvalt, zou ik wel voorzichtiger worden. Maar er zijn ook tools voor jezelf om preventief te kijken of je wordt gevolgd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore