Ga naar de inhoud
Overstappen

Weinig kennis over zorgverzekering: deze tips helpen je overstappen

Bas Knopperts van Independer Beeld © EditieNL

Het is bijna het einde van het jaar, tijd om eventueel een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Vorig jaar stapte zeven procent van de Nederlanders over, dat zijn 1,2 miljoen mensen. Maar uit onderzoek blijkt dat onze basiskennis over zorgverzekeringen niet al te best is. Volgens de Consumentenbond draagt dit eraan bij dat de groep overstappers relatief klein is. En dat terwijl overstappen soms juist slimmer en goedkoper is.

Mensen vinden het vooral ingewikkelde materie, denkt Babs van der Staak van de Consumentenbond. Daarnaast zijn ze vaak tevreden op het moment en verdiepen ze zich niet in of het beter kan. "Consumenten kennen lang niet alle details van verzekeringen. Mensen vinden het misschien ook niet het meest interessante onderwerp."

Extra kosten

Het schort hier en daar aan kennis over eigen bijdragen, eigen risico en wat er wel en niet onder de basisverzekering valt. En dat kan gevolgen hebben. "Dat ze geconfronteerd worden met extra kosten waar ze geen rekening mee hebben gehouden, bijvoorbeeld bij een eigen bijdrage die ze moeten betalen. Ook als het eigen risico al is verbruikt", zegt Van der Staak. "Er geldt bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor bepaalde medicijnen, kraamzorg en een kunstgebit." 

Denk ook aan extra tandartskosten omdat iemand niet weet dat het niet onder de basisverzekering valt, of een bezoekje aan een niet-gecontracteerde zorgverlener. "Ze kunnen daardoor de verkeerde keuze voor een aanvullende verzekering maken, omdat ze per abuis denken dat iets wel of niet vergoed wordt", zegt Van der Staak. "Of dat ze zorg gaan mijden omdat ze niet weten dat een huisartsenbezoek niet van het eigen risico af gaat." 

Een
Lees ook:
Een op zes overweegt andere zorgverzekering: nieuwe premies zijn te hoog

Kan dit allemaal niet eenvoudiger? "Dat kan wel, als er minder keuzes zijn. Het aantal collectiviteiten, zorgverzekeraars en polissen is de laatste jaren wel afgenomen, maar het blijven er veel", aldus Van der Staak. Doordat de markt van verzekeraars vrij is kunnen de verzekeringen ook best ingewikkeld zijn. "Maar we helpen consumenten wel met uitleg over de zorgverzekeringen en bij het maken van een keuze met onze Zorgvergelijker."

Rekensommetje

Daarnaast zijn er een aantal tips die je zelf kunt hanteren, vertelt Bas Knopperts van vergelijkingsplatform Independer. "Denk goed na over een aanvullende zorgverzekering", zegt hij. "Bijvoorbeeld bij een tandartsverzekering. Als je één of twee keer per jaar gaat zit je onder de honderd euro, bij een aanvullende verzekering betaal je meer. Maak dat rekensommetje en kijk dus of het echt nodig is."

Veel
Lees ook:
Veel mensen met aanvullende zorgverzekering vergeten te declareren

Ook zou je je verzekering kunnen afsluiten bij een minder bekende aanbieder, want hier kan je volgens Knopperts veel geld mee besparen. "Je vindt ze misschien wel meer online en er is wellicht minder keuze voor aanvullende zorg, maar het is in de basis net zo goed en scheelt veel geld."

Eigen risico verhogen

Verder zou je je eigen risico kunnen verhogen als je de laatste jaren weinig zorg nodig had, want dat levert een premiebesparing op. Al moet je het wel kunnen ophoesten wanneer er wél iets gebeurt. De term zegt het al: het is je eigen risico.

Een andere tip van Knopperts: kijk vooral wat voor aanvullende verzekering je zelf wil, zonder op de polis te willen bij je partner. Dat levert namelijk niet altijd korting op. "Kijk per persoon wat het beste is en maak voor jezelf de vergelijking." 

Nederlander
Lees ook:
Nederlander kan 100 euro besparen op zorgverzekering