Ga naar de inhoud
Opgevangen

35 verwaarloosde cavia's in beslag genomen: 'Bijna allemaal zwanger'

Een deel van de verwaarloosde cavia's Beeld © Stichting Flappus

Ze zijn verwaarloosd en zelfs mishandeld: 35 cavia's die gisteren werden binnengebracht bij Stichting Flappus in Zwolle. De dieren zijn weggehaald bij één eigenaar. Veel van de zeugjes zijn daarnaast zwanger omdat alle dieren door elkaar liepen. De medewerkers van de dierenopvang zijn er erg van geschrokken, zo melden ze op hun Facebookpagina.

De cavia's zijn sterk vermagerd en zitten onder de abcessen en bijtwonden. "Ontzettend pijnlijk en bovendien zo onnodig, want deze ellende had voorkomen kunnen worden als zij op een juiste, diervriendelijke manier waren gehouden", schrijft Stichting Flappus op Facebook. Naast verwaarlozing is er ook sprake van mishandeling door de vorige eigenaar. De details daarvan laat de stichting liever achterwege. 

Lange weg te gaan

Gelukkig zijn de cavia's nu veilig in de dierenopvang, al hebben ze volgens het bericht van de opvang nog een lange weg te gaan. "We gaan er alles aan doen om ieder van hen er mentaal en fysiek bovenop te helpen. Het juiste voer om aan te sterken, medische behandelingen, kraamverblijven waarin de zwangere zeugjes kunnen bevallen en hun baby's laten opgroeien."

Naast de groep die is binnengebracht heeft Stichting Flappus nog 120 cavia's die wachten op een warm thuis. Dus voor wie op zoek is naar een koppeltje of een maatje voor zijn cavia: "Denk dan aan alle cavia's in onze opvang die ontzettend verlangen naar een tweede kans."

Donaties

Hoewel er nu veel cavia's in de opvang zitten, zijn er gelukkig genoeg hokken om de cavia's een plekje te kunnen geven. Wel kan Stichting Flappus altijd bodembedekking, voer en vooral groenten gebruiken. "Dit gaat er in rap tempo doorheen in de opvang."