Zwerfafval

Statiegeld op mondkapjes? 'Die laat je toch liever liggen'

08 december 2021 12:01 Aangepast: 08 december 2021 12:05
Zwerfafval door mondkapje op straat Beeld © ANP

Het was je misschien al opgevallen: sinds de coronacrisis zie je meer zwerfafval door mondkapjes op straat. Sinds de nieuwe maatregelen van het kabinet – waaronder een mondkapjesplicht – neemt het aantal zwervende mondmaskers nog meer toe, zegt Nederland Schoon. Zou statiegeld op mondkapjes ervoor zorgen dat we ze minder laten slingeren?

Volgens Deens onderzoek worden er maandelijks wereldwijd 129 miljard mondkapjes weggegooid. Dankzij het plastic dat erin verwerkt zit duurt het minstens 450 jaar voordat ze zijn afgebroken. En die vele kapjes zwerven dus ook in toenemende mate in Nederland op straat, neemt Schoon Nederland via de app Litterati waar. "Daarop kunnen gebruikers zwerfafval fotograferen", zegt Vincent Breedveld, woordvoerder van de organisatie. 

Onhygiënisch

Of statiegeld dan de oplossing is tegen het zwerfafval? "Het ding met statiegeld op een mondkapje is dat het een leuk gedachte-experiment is, maar dat het niet zo hygiënisch is", zegt Breedveld. "Je ziet vaak dat mensen wel bereid zijn een flesje of blikje van de straat op te ruimen, maar een mondkapje laat je dan toch liever liggen."

Het is inderdaad onhygiënisch, zegt ook Geert Warringa, onderzoeker circulaire economie bij CE Delft. Al denkt hij dat het in theorie best zou kunnen werken. "Met statiegeld neemt het zwerfafval door blikjes en flesjes met zeventig tot negentig procent af, dus dat zou bij mondkapjes ook wel het geval kunnen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mondkapjesplicht leidt direct weer tot meer zwerfafval

Geert Warringa Geert Warringa

Maar in de praktijk denkt de onderzoeker dat het moeilijk te bewerkstelligen is, met name door dat hygiëne-aspect. "Het is een beetje smerig. Ze moeten het dan oppakken met handschoenen en een grijpstok." 

Een mogelijke oplossing is een machine, al zorgt ook dat voor obstakels. "De machines scannen op vorm en barcode van flesjes, maar bij mondkapjes heb je die natuurlijk niet", zegt Warringa. "De machine zal waarschijnlijk geen verschil zien tussen een mondkapje en een zakdoekje. Bovendien verwacht ik dat het erg lang zou duren om statiegeld op mondkapjes te realiseren, dat was bij blikjes en flesjes ook zo."

Bedachtzaamheid

Statiegeld op mondmaskers is dus geen voor de hand liggende oplossing. Schoon Nederland pleit daarom liever voor meer bedachtzaamheid. "Vaak hebben mensen niet eens door dat ze hun mondkapje kwijtraken. Dan zoeken ze in hun zak naar iets en bij het eruit pakken valt hun kapje er per ongeluk uit", zegt woordvoerder Breedveld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Statiegeld op je oude trui: 'Beloning voor duurzaam denken'

"Je ziet ook geregeld dat jaszakken vol vergeten mondkapjes zitten", vervolgt hij. Daarom pleit de organisatie daarnaast voor het gebruiken van een herbruikbaar, wasbaar mondkapje. "Die kan je langer gebruiken en hoef je niet gelijk weg te gooien." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore