Ga naar de inhoud
Reclame

In de spotlight door slechte slogan: 'Mijn ballen wegen 130 gram'

Benny won de verkiezing voor slechtste slogan van 2021 Beeld © EditieNL

'Mijn ballen wegen 130 gram.' Met deze slogan heeft Benny's Vleesservice uit Nijmegen de Slechtste Slogan Verkiezing van dit jaar gewonnen. Levert de winst nog meer op dan een dagje publiciteit?

"De slogan staat nu een maandje of vijf op de bus", vertelt winnaar Benny van Es aan EditieNL. Eerst was de zin net wat anders: mijn gehaktballen wegen 130 gram. "Dat kon anders. Toen heb ik er 'mijn ballen wegen 130 gram' van gemaakt. Daar kreeg ik meteen leuke reacties op."

En nu heeft hij dus de Slechtste Slogan Verkiezing gewonnen. "Het is ongekend, ik word heel veel gebeld", zegt Benny. "Ik vind het gewoon grappig dat er bij sommige andere slogans uit de verkiezingen echt een bureau achter zit dat de slogan heeft bedacht en dat die van mij gewoon boerenverstand is."

Humor

Gaat de winst Benny ook nieuwe klanten opleveren? "Ik weet dat het nieuws morgen weer anders is, dus we zien wel. Ik doe het ook niet om zo bekend mogelijk te worden, je moet er vooral de humor van inzien", vervolgt Benny.

Misleidende
Lees ook:
Misleidende slogans: 'Dolfinarium beschermt geen dieren'

Benny houdt er in elk geval een goed verhaal aan over. Dat weet ook Timo Smit van Barbier Rogier Laren, dat de verkiezing in 2018 won met de slogan 'wij doen wel vrouwen, maar knippen ze niet'. "We kwamen er toevallig op", vertelt Timo aan EditieNL. "Er kwamen vaak vrouwen in de zaak die vroegen of we ook vrouwen deden, en na de derde keer zeiden we: we doen ze wel, maar knippen ze niet."

Op de dag van de winst werd de zaak platgebeld. "Verder herkennen mensen het verhaal als ik het op feestjes vertel en mensen in de zaak komen er ook weleens mee. Ik heb niet de indruk dat we daarna veel meer klanten kregen."

Klein advertentiebudget

Slogans zijn wel een manier voor kleine bedrijven om op te vallen, zegt reclamestrateeg Tim Claasen. "De bedrijven die meedoen aan zo'n verkiezing zijn kleine adverteerders, ze hebben daar geen groot budget voor. Lokaal worden ze vaak bekend met hun slogan", zegt hij. "De kunst is om creatief te zijn als het budget niet zo groot is. Benny's Vleesservice is daar in die zin zeker in geslaagd."