Ga naar de inhoud
Uitgebrande kledingcontainer

Vernielingen door vuurwerk: 'Jongeren willen zich afzetten tegen beperkingen'

Chris de Meij bij de uitgebrande kledingcontainer Beeld © EditieNL

Opgeblazen scooters, zwaar beschadigde auto's en gesneuvelde ruiten. Afgelopen weekend waren er door het hele land incidenten met zwaar vuurwerk. Hoe zorg je dat dit vandalisme binnen de perken blijft?

In Hoorn moest een kledingcontainer het afgelopen weekend ontgelden. "Zaterdagavond hoorde ik van meerdere bewoners dat ze harde knallen hoorden. Ik woon er vlakbij en ben er naartoe gegaan. Toen zag ik dat de kledingcontainer, die bedoeld is voor het goede doel, door vuurwerk vernield was", vertelt Chris de Meij, fractievoorzitter van Liberaal Hoorn.

De Meij noemt het voorval 'vreselijk'. "We moeten een signaal afgeven dat dit soort vuurwerkterreur niet kan", meent hij. Hij denkt dat de mensen die dit soort dingen doen opgefokt zijn. "Er is in de samenleving veel boosheid, vooral naar de overheid. Je wil niet dat het gaat escaleren, dus je kunt beter nu in gesprek gaan."

'Klooiende jongeren'

Vuurwerk afsteken mag komende jaarwisseling niet, net als bij de vorige. Toch wordt er - nu al - veel vuurwerk afgestoken. "De situatie lijkt op die van vorig jaar", zegt veiligheidsexpert Rico Briedjal. "Toen was er ook een vuurwerkverbod, maar werd er extreem veel geknald."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet zwicht: deze jaarwisseling toch landelijk vuurwerkverbod

Briedjal wijt het aan burgerlijke ongehoorzaamheid. "Jongeren lopen te klooien en willen zich afzetten tegen maatregelen en beperkingen waar ze tegenaan lopen. En ze hebben de overheid waar ze iets tegen willen doen", zegt ook hij. 

Het probleem wordt ook groter door de aard van het vuurwerk. "Dit is een trend die we de afgelopen jaren zien: zwaar, zwaarder, zwaarst. Dus richt je automatisch meer en sneller schade aan."

Europese wetgeving

Maar het aanpakken van dit vroege vuurwerkterreur is volgens de veiligheidsexpert niet makkelijk. "Moet je de productie stoppen, of de gebruiker aanspreken? Als je de toeleveranciers aanpakt zorg je dat de gebruiker minder in staat is af te steken, maar we hebben er geen Europese wetgeving voor."

Zolang er in Europa geen afgestemde aanpak is, is het volgens Briedjal niet te doen om het vuurwerk helemaal uit te bannen. "Ook als er een verbod is, kan je er nog makkelijk aan komen. Je gaat de grens over en midden augustus heb je je achterbak vol liggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore