Ga naar de inhoud
Koninklijk huis

Zo goed klikt Amalia: 'Alles wat ze doet, gaat door het dak'

Prinses Amalia Beeld © RVD – Frank Ruiter

Kroonprinses Amalia mag vandaag achttien kaarsjes uitblazen. Onze troonopvolgster is officieel volwassen. Nu Amalia wat ouder wordt, komen we steeds meer over haar te weten. Maar hoe zit het met haar populariteit in de media?

"Alles wat Amalia doet, gaat door het dak", zegt Marije Knevel, adjunct-hoofdredacteur van Linda.nl. Dat is volgens haar met heel het koningshuis zo. "Men wil alles over haar weten." De website heeft dan ook al 400 artikelen over de prinses in de database staan. "Al het nieuws over haar nemen we mee: van het boek van Claudia de Breij tot iets wat koningin Máxima over haar zegt. We pakken het met veel liefde op."

Dat de artikelen zo goed scoren, verbaast Knevel niet. "We hebben haar zien opgroeien en zijn best met haar verbonden." Toch publiceert de site niet zomaar elk bericht. "Rommeligheid publiceren wij soms bewust niet. Het zijn natuurlijk ook kinderen", vervolgt Knevel. Ook zegt ze dat de site zich altijd aan de mediacode houdt. "We vinden dat ook gewoon fair. Zij kunnen er ook niet zoveel aan doen dat ze bij Máxima en Willem-Alexander zijn geboren."

Amalia
Lees ook:
Amalia is 18 en dat verandert van alles, bijvoorbeeld als haar vader iets overkomt

Marije Veerman, hoofdredacteur van Flair, ziet ook dat royalty scoort. Ze denkt dat dat komt doordat de geheimzinnigheid over de koninklijke levens vrij groot is. "We houden van een kijkje in de keuken en het koninklijk huis is extra interessant omdat we er weinig van weten." Máxima is volgens haar het populairst bij de lezers. "Amalia doet het niet per se beter dan anderen. Tussen de drie kinderen is het ongeveer gelijk."

'Keurig'

Koningshuisverslaggever Rick Evers ziet dat anders. "Ik denk dat Amalia hetzelfde lot ondergaat als andere nummers één die overschaduwd worden door een nummer twee. Dat gebeurt door Alexia", meent hij. De jongere prinses heeft volgens de verslaggever een 'ruwer randje' dat Amalia niet heeft. "Alexia spreekt veel meer tot de verbeelding. Ze is een prinses, maar voldoet niet aan het ideaalbeeld."

Prinses
Lees ook:
Prinses Amalia schittert op nieuwe foto's voor haar 18e verjaardag

Evers vindt Amalia keurig. "Ze is heel erg bezig met hoe het hoort", zegt hij. "Mensen zijn heel benieuwd hoe het zit met het privéleven van het koningshuis. We wachten vooral op de eerste kus, of foto's dat ze uitgaat. Maar die foto's zijn er niet."

Bekijk ook: Tientallen klokkenspelers brengen ode aan Amalia

02:53

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore