'Een niet-alledaagse vondst', noemt de Dierenambulance Zeeland het. Er wordt gedoeld op de zeeschildpad die gisteren levend aanspoelde op het strand in het Zeeuwse Westkapelle. Bijzonder, want die zogeheten Kemps zeeschildpad komt helemaal niet voor in de Noordzee en is zelfs een beschermde diersoort.
Medewerkers van strandtent BomBaai belden de dierenambulance omdat ze iets bijzonders zagen liggen langs de vloedlijn, zo schrijft Dierenambulance Zeeland op Facebook. Het bleek te gaan om een zeeschildpad, gelukkig nog in leven. De dierenambulance vervoerde het dier – dat gewond was, naar alle waarschijnlijkheid door een aanvaring met een schip – naar reptielenopvang Iguana, waar werd vastgesteld dat het dier waarschijnlijk rond de vijf jaar is.
Sceptisch
Medeoprichter van Iguana, Ad Bom, was een beetje sceptisch toen de dierenambulance hem belde dat er een zeeschildpad was aangetroffen. "Vaak zijn het zoetwaterschildpadden die gedumpt worden aan het strand", zegt hij. Die horen hier niet, net als de zeeschildpad. "Zeeschildpadden leven vaak in de Golf van Mexico, tussen noordelijk Mexico en zuidelijk Texas."

Hoe komt deze schildpad dan hier terecht? "Waarschijnlijk is-ie met een storm en golfstroom in het Kanaal terechtgekomen", vertelt Bom aan EditieNL. Het gebeurde al twee keer eerder dat er levende schildpadden van deze soort werden aangetroffen in Nederland. "Die zijn allebei de keren teruggebracht naar Mexico."
'Erg gehavend'
Of deze Kemps zeeschildpad ook wordt teruggebracht, hangt af van een aantal zaken. Zo moeten Nederland én de plek waar hij wordt uitgezet – bijvoorbeeld Mexico – toestemming geven. Maar ook hangt het af van het herstel van de schildpad. "Hij was en is erg gehavend. Het is net alsof-ie langs een rotswand is gegaan. Hij heeft schaafwonden in de lengterichting."
"Hij was erg passief toen hij binnengebracht werd. Door behoorlijke schildbeschadigingen was er angst dat er een ontsteking zou ontstaan die naar binnen zou slaan, dus heeft hij een antibioticakuur", vertelt Bom. Al is de schildpad inmiddels een stuk levendiger. "Maar wel een kanttekening: sommige dieren die ziek zijn hebben vlak voordat ze doodgaan ook een opleving. Het is dus afwachten."