Ga naar de inhoud
500 km/h

Amerikaanse fabrikant komt met snelste auto ooit, waarom willen we steeds sneller?

De F1-simulator bij F1 Racing Centre

Even extra optrekken op het moment dat je de snelweg opgaat of het gas intrappen op de Duitse snelweg. Hard gaan vinden veel mensen heerlijk. Maar het kan nog extremer. Een Amerikaanse autofabrikant heeft namelijk de snelste personenauto ooit. Interessant voor alle snelheidsduivels, maar waarom willen we zo hard?

De Venom F5, afkomstig van de Amerikaanse fabrikant Hennessey, kan maximaal 500 kilometer per uur en trekt in 4,7 seconden op van nul naar 200 kilometer per uur. Dat is een stuk sneller dan de allereerste auto, die op de markt kwam in 1886. "Die ging 16 kilometer per uur maximaal", vertelt autojournalist Werner Budding aan EditieNL.

Niet in Nederland

Deze nieuwe auto is volgens Budding vooral voor de show. "Je kan er eigenlijk niks mee. Het is net als bij dure horloges die 500 meter onder water kunnen, het is puur voor mensen met een dikke portemonnee."

Formule
Lees ook:
Formule 1-teams rijden in Djedda met Frank Williams op hun auto's

In Nederland ermee scheuren kan helaas ook niet in verband met de maximum snelheid op onze snelwegen. Zelfs in Duitsland gaat dit niet lukken. "Het kan op zo'n soort zoutvlakte of een extreem lange testbaan. Hij moet kilometers lang zijn en helemaal recht. Je moet ervoor naar Amerika, daar heb je dat soort zoutvlaktes."

Simulator

Wie toch in eigen land vergelijkbare snelheden wil ervaren, kan terecht bij F1 Racing Centre, waar je topsnelheden kunt halen in een simulator. "Iedereen vindt het wel tof om het een keer te ervaren. Dat je dat bijna als echt ervaart, vinden mensen fantastisch", vertelt eigenaar Floris Boers aan EditieNL.

In de simulator ervaar je hoe het is om een F1-race te rijden. "Er is rook, wind, rubber, je oren worden gekoeld en ook zie je de officiële lichten. Het enige verschil: in de echte F1 is de auto altijd wat sneller."

Jelle
Lees ook:
Jelle (21) zat in auto waar lachgas werd gebruikt: 'Bijna tegen boom gereden'

In de simulator bereik je snelheden van maximaal 330 kilometer per uur. Maar waarom willen we eigenlijk zo graag zo hard gaan? Volgens neurowetenschapper Ayca Szapora heeft dit te maken met wat snel gaan met ons doet. "Als we snel gaan heeft het effect op je fysiologie", vertelt ze aan EditieNL.

Dopamine

"In je brein is het een soort feest", zegt ze. "Adrenaline en dopamine komen vrij, je angst wordt getriggerd en het beloningssysteem wordt geactiveerd. Het is alsof je in een achtbaan zit." En we willen steeds meer. "We hebben de behoefte om steeds nieuwe dingen te doen, steeds sneller en steeds hoger."

Dit hebben we te danken aan het dopaminesysteem. "Dopamine geeft niet alleen een plezierig gevoel, maar zorgt ervoor dat je een verlangen hebt om iets te doen." Volgens Szapora heeft iedereen een baseline dopamine. "Dat bepaalt je motivatie. Na een dopaminerush daalt je baselineniveau."

Flitspaal
Lees ook:
Flitspaal verrast snelheidsduivel

Dan heb je dus nog meer nodig om je weer tevreden te voelen. "Het zorgt dat je steeds meer wil. Je voelt je goed, niet doordat je je doel hebt bereikt maar doordat je op dat moment heel even vrij bent van verlangen. Het plezier dat je krijgt, is kortdurend."

Alles moet snel

Daarnaast tolereren wij langzaamheid steeds minder sinds de uitvinding van de auto. "We hebben minder geduld met traagheid. Kijk naar films, bestellingen en communicatie." Alles moet dus snel, sneller, snelst. "Snelheid is zo normaal geworden sinds de uitvinding van auto's."